Wednesday, January 13, 2010

Isramart : Ungurii si cehii fac bani din aer curat, iar Romania sta pe 2 mld. euro neaccesate

Isramart news:
Ucraina, Spania, Cehia sau Ungaria sunt doar cateva dintre tarile care anul trecut au fost implicate in tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (AAU), in timp ce autoritatile din Romania lasa in continuare neutilizata aceasta sursa de finantare din care, potrivit celor mai recente estimari, tara noastra ar putea castiga 2 mld. euro.

Doar in ultimul an tarile care au tranzactionat astfel de certificate au facut rost de 3,5 mld. euro, bani care se vor duce in investitii verzi.

Practic, tranzactionarea cu aceste certifcate de emisii reprezinta vanzarea de "aer curat" catre tari care polueaza mai mult, banii incasati din aceste tranzactii urmand sa fie alocati investitiilor in energii regenerabile.

Potrivit datelor primite din partea Carbon Warehouse, casa de brokeraj specializata in tranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pana in prezent au fost realizate deal-uri cu astfel de certificate in valoare de circa 3,5 mld. euro, cele mai multe anul trecut. Ucraina, Cehia sau Ungaria sunt printre tarile care au apelat la aceste tranzactii in scopul finantarii proiectelor de investitii in energie regenerabila. Pe lista tarilor care au decis sa-si vanda aerul curat se mai numara si Polonia, Austria sau Slovacia.

"In cazul Poloniei cei ce se ocupa de tranzactionarea certificatelor sunt Ministerul Mediului, Ministerul de Finante, iar contractul a fost semnat de primul-ministru. In Republica Ceha, de tranzactionare s-a ocupat Ministerul Mediului", explica Valentin Ghius, country manager al Carbon Warehouse. In cazul Romaniei, nu a fost inca stabilita institutia care ar trebui sa se ocupe de aceste tranzactii si nici nu este pus in vigoare un cadru legal. Printre cei care ar putea participa la negocieri se numara reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, Ministerul Finantelor sau ai Ministerului Afacerilor Externe. Negocierile se fac intre tari si nu intre companii.

In contextul crizei, care a dus inevitabil la scaderea productiei industriale si deci a gradului de poluare, pretul acestor certificate ar putea scadea deoarece fiecare tara va avea un surplus. Mai mult, intrarea la tranzactionare a unor tari, cum este Rusia, care au alocate un numar enorm de certificate, ar putea constitui un alt factor care sa duca in jos pretul pe certificate.

Romania poate emite in perioada 2008 - 2012 circa 1,28 mld. tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat in vigoare in 2005, desi a fost semnat in 1997, si prevede reducerea gazelor cu efect de sera cu 5,2% comparativ cu anul de referinta 1990. Protocolul a fost semnat de 184 de tari, printre care nu se numara si SUA, fiecarei tari fiindu-i alocat un anumit numar de tone de CO2 pe care le poate emite.

Cantitatea alocata Romaniei este insa prea mare pentru ca ia ca an de referinta 1990. Intre timp, o mare parte din industria poluatoare s-a inchis, ceea ce lasa la indemana Romaniei un surplus de circa 350 - 400 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, care reprezinta practic 350-400 mil. certificate de emisii de gaze cu efect de sera (o tona de CO2 este egala cu un certificat), poate fi tranzactionat de statul roman pana in 2012. Potrivit estimarilor disponibile, vanzarea acestor certificate ar putea aduce la bugetul de stat circa 2 miliarde de euro, tinand cont de pretul de inchidere al ultimelor tranzactii de acest tip.