Thursday, January 28, 2010

Isramart : Bancile se retrag de pe piata carbonului dupa esecul COP15

Isramart news:
Bancile au inceput sa se retraga de pe piata certificatelor de carbon dupa ce statele lumii nu au reusit sa ajunga la un acord de limitare a emisiilor la conferinta din decembrie de la Copenhaga (COP15), transmite The Guardian.

Un numar important de investitori s-au retras dintr-un proiect de amploare pentru dezvoltarea de energii regenerabile in tarile in curs de dezvoltare din cauza unei posibile scaderi a pretului pentru credite dupa 2012.

„Lipsa de certitudini in legatura cu regulamentele de dupa 2012 afecteaza felul in care piata vede evolutia costului CER-urilor (credite de carbon din proiecte de energie curata). Daca s-ar fi ajuns la un acord putin mai detaliat la Copenhaga, oamenii ar fi fost mai dispusi sa isi asume riscul”, explica Paul Kelly, director executiv la Eco- Securitie.

Bancile au inceput sa se retraga de pe piata carbonului inainte de conferinta COP15. Din cauza crizei financiare, mai putine proiecte de energie regenerabila au avut nevoie de investitii si mai putine emisii au trebuit sa fie compensate. Pretul pentru creditele de carbon au scazut si ele, iar schemele nationale de comert cu astfel de certificate au ramas la stadiul de proiect atat in Australia cat si in Statele Unite.