Thursday, January 28, 2010

Isramart : Cresterea economica nu este compatibila cu limitarea emisiilor

Isramart news:
Dezvoltarea economica nu este compatibila cu lupta impotriva schimbarilor climatice, iar eforturile Marii Britanii de a iesi din recesiune au facut ca situatia biosferei sa ajunga dincolo de limitele sigurantei, potrivit unui studiu realizat de New Economics Foundation (NEF), citat de The Guardian.

"Cresterea fara limite impinge biosfera pamantului dincolo de limitele sale de siguranta. Pretul platit se observa in compromiterea sigurantei alimentelor in lume, dezordinea climatica, instabilitatea economica si amenintarea bunastarii sociale. Trebuie sa ne schimbam urgent economia pentru a trai in limitele bugetului de mediu. Nu exista o banca centrala de mediu care sa ne ajute in cazul in care ajungem faliti din punct de vedere ecologic", sustine Andrew Simms, director de politici pentru NEF.

Fundatia avertizeaza ca dezvoltarea economica la nivel global nu este posibila daca omenirea isi propune sa restrictioneze cresterea temperaturii globale la 2 grade Celsius. Un astfel de demers ar cere reduceri masive ale emisiilor, imposibile in conditiile cresterii economice.

Potrivit Deloitte, la nivelul statelor membre UE, cresterea economica medie va fi de 1,5%, in timp ce SUA si Japonia vor inregistra un procent de 3%.