Thursday, January 28, 2010

Isramart : La Sibex s-a lansat piaţa la vedere şi contractul futures Dow Jones

Isramart news:
După trei săptămâni de creşteri, a venit rândul scăderilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) într-un context în care dinspre pieţele externe nu au venit creşteri care să susţină entuziasmul de la Bucureşti, sectorul afectat fiind cel al titlurilor financiare şi bancare, ca urmare a rezultatelor raportate în Statele Unite şi a planului anunţat de preşedintele SUA ce vizează reducerea şi limitarea operaţiunilor derulate de marile grupuri bancare.

Săptămâna 18-22 ianuarie a adus evoluţii negative pentru toţi indicii bursieri, fără nicio excepţie. Aceasta a fost prima săptămână a noului an în care indicii nu au mai reuşit să acumuleze în valoare. Cea mai mare pierdere a fost marcată de indicele compozit al pieţei, BET C, pierderea pe acesta fiind de 4,06%. Indicele celor mai lichide 10 societăţi listate, BET, a marcat şi el un minus considerabil de 3,90%, iar de la finele anului trecut aprecierea pe acest indice este de 7,20%.

Toţi indicii bursieri au înregistrat scăderi

BET, a încheiat săptămâna cu o pierdere de 3,90%, dar de la începutul anului acest indice s-a apreciat cu 7,20%.
Indicele societăţilor de investiţii financiare, BET FI, a pierdut 2,66%, ajungand astfel la un plus de 11,80% faţă de valoarea sa de la începutul anului. Două şedinţe de tranzacţionare au regăsit indicele pe aprecieri.
În fine, indicele compozit al pieţei, BET C, a marcat un minus de 4,06% în perioada de referinţă, dar a câştigat 8,33%, faţă de valoarea sa de început de an.
Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 22,5 milioane de lei, cu aproximativ 2% mai mică faţă de săptămâna precedentă.
Brokerii se aşteaptă ca Bursa să debuteze săptămâna în curs în scădere, sub impactul declaraţiilor făcute de preşedintele american Barack Obama, dar şi al aşteptărilor despre iminenţa unei corecţii. “Pieţele de capital au reacţionat foarte rapid şi brutal la declaraţiile preşedintelui american, chiar dacă măsurile la care Obama a facut referire vor necesita un interval lung de timp pentru a fi implementate”, a spus Mihai Chişu, broker la o societate de intermediere.

Inaugurare de excepţie la Bursa de la Sibiu

Ziua de vineri, 22 ianuarie, a fost una de excepţie atât pentru Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS – Sibex), cât şi pentru întreaga piaţă de capital românească. Vineri am asistat la lansarea pieţei la vedere pe bursa sibiană, dar şi la lansarea contractului futures pe indicele Dow Jones.
Deschiderea şedinţei a adus şi primele tranzacţii pe piaţa sibiană cu acţiunile Bursei, acestea fiind primele listate pe propria piaţă. Pe parcursul primei şedinţe de tranzacţionare pe aceasta nouă piaţă, s-au perfectat un număr de 32 de tranzacţii, volumul acţiunilor vândute fiind de 69.660 acţiuni, la preţuri cuprinse între 1,99 lei şi 2,99 lei/acţiune. Evoluţia preţurilor acţiunilor listate la Sibex va permite o variaţie zilnică de +/- 15%.
Tranzacţiile cu contracte futures având ca suport indicele DOW Jones au fost demult aşteptate pe piaţă de către investitorii locali, aceasta datorită interdependenţei pieţelor de capital regionale de piaţa americană de profil.
Dow Jones este unul dintre cei mai populari indici bursieri pe plan mondial, acesta având în componenţă 30 de acţiuni ale celor mai performante companii americane.
Prin intermediul contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average listat la Bursa de la Sibiu investitorii au posibilitatea de a profita de creşterile şi scăderile burselor din SUA în condiţii foarte avantajoase în ceea ce priveşte atât marjele, cât şi comisioanele de tranzacţionare, acest contract fiind denominat atât în lei, cât şi în dolari americani.
“Suntem încântaţi să începem cooperarea cu CME Group şi Dow Jones Indexes, iar acest proiect constituie unul din cei mai importanţi paşi pe care îi facem în cadrul strategiei noastre de construire a unei pieţe de produse derivate lichide şi eficiente în România”, a spus Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu.
Iar dacă tot a fost o zi a premierelor, tot vineri s-au perfectat şi primele contracte futures având ca activ suport certificatele EGES (emisii de dioxid de carbon). Şi pentru aceste contracte perspectivele în ceea ce priveşte tranzacţionarea sunt în creştere, o piaţă de tranzacţionare a acestor certificate fiind necesară şi în România.
Lansarea pieţei la vedere şi lansarea contractelor pe Dow Jones a coincis cu aniversarea a 15 ani de bursă la Sibiu. Aniversarea a reunit cei mai importanţi oameni activi din piaţa de capital, de la preşedinţi şi directori generali ai societăţilor de servicii de investiţii financiare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, brokeri, reprezentanţi ai sectorului bancar, până la reprezentanţi ai autorităţilor de supraveghere a pieţei de capital.