Tuesday, January 26, 2010

Isramart :Dupa primele tranzactii, Bursa de la Sibiu este evaluata intre 40 si 64 de milioane de lei

Isramart news:
Schimburi de peste 150.000 de lei cu actiuni ale Sibex
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu a lansat vineri piata tranzactiilor cu actiuni (spot), iar primul emitent listat a fost chiar Bursa din Sibiu. Investitorii au plasat, vineri, peste 153.323 de lei in titlu­rile Sibex. Si tot vineri, Sibex a lansat contractele futures pe indicele Dow Jones, dar s-au realizat si primele tran­zactii cu certificate de dioxid de carbon.

Titlurile Sibex s-au tranzactionat vineri la Sibiu la preturi cuprinse intre 1,9 lei si 2,99 lei. La sfarsitul zilei, investitorii au tranzactionat 69.660 de actiuni Sibex care reprezinta 0,33% din capitalul Bursei din Sibiu. Astfel, in­ves­titorii au evaluat Bursa sibiana la un minimum de 40,9 milioane de lei si un maximum de 64,36 milioane de lei.
Tot vineri a fost prima zi de tran­zactionare a contractelor futures cons­truite pe activul suport al indicelui Dow Jones. Investitorii au tranzactionat 40 de contracte in 24 de schimburi. Inca de la debut au fost incheiate 13 contracte futures cu activ suport pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), la 10.350 de puncte si la 10.400 de puncte, toate cu scadenta in martie. Incepand de azi, contractele vor beneficia de activitatea de market-maker pe care o va desfasura casa de bokeraj WBS Romania. De altfel, presedintele WBS Romania, Cristian Sima, a fost cel care a contribuit la lansarea acestor instrumente pe piata de capital autohtona.

Primele transferuri cu certificate de CO2

Ultima sedinta a saptamanii trecute a consemnat si primele tranzactii cu contracte futures cu activ suport pe certificatele de emisii de dioxid de carbon la Bursa de la Sibiu. Aceste instrumente au fost lansate in luna decembrie a anului trecut, dar primele schimburi au fost realizate abia vineri. In primele schimburi s-au tranzactionat 10 contracte cu un volum total de 1.000 de certificate, la un pret de 53,04 lei pentru fiecare certificat.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita. Un contract futures va include 100 de certificate, adica 100 de tone de dioxid.

Schim­burile au fost incheiate de casa de brokeraj Intercapital Invest, care de altfel a incheiat primele tranzactii atat cu contractele futures pe Dow Jones, cat si cu titlurile Sibex.

Urmeaza o dubla listare

In afara de faptul ca a dat startul schimburilor cu noile instrumente fi­nan­ciare lansate vineri la Bursa Mone­tar Financiara si de Marfuri din Sibiu, Intercapital Invest va intermedia si prima dubla listare pe piata spot a Sibex, compania Adeplast Oradea. Actio­narul majoritar al companiei oradene, Marcel Barbut, a declarat ca deocamdata nu au stabilit nici valoarea si nici momentul ofertei initiale pe care vor sa o lanseze in vederea listarii. Barbut a cheltuit in perioada 1996-2009 apro­xi­mativ 11,2 mi­lioane de euro pentru a detine con­trolul asupra companiei.

Adeplast Oradea a incheiat anul trecut cu un profit de 1,4 milioane de euro, in scadere cu 46% fata de anul anterior cand rezul­tatul finan­ciar a fost de 2,6 mili­oane de euro. Marcel Barbut a anuntat ca, cel mai pro­babil, pe piata de la Sibiu se va face o listare mai mica si ca suma atrasa in urma ofertei publice initiale va fi folosita pentru infiintarea unei fabrici de mate­riale de constructii in Moldova. Potrivit directorului Depar­tamentului de dez­voltare a afacerilor pe pietele din UE de la Bursa din Varsovia, Piotr Boro­w­ski, unul dintre principalele avantaje ale listarii in Polonia il repre­zinta regle­men­tarile locale privind fon­durile de inves­titii care sunt obligate sa detina pes­te 85% din portofoliul de titluri cotate la emi­tenti tranzactionati pe piata interna.
Anghelache: „Piata spot este o oportunitate pentru emitenti”

Prezenta la evenimentul organizat saptamana trecuta la Sibiu, Gabriela Anghelache a tinut sa sublinieze opor­tunitatea care se creeaza prin lansarea unei noi piete de actiuni in Romania. „Prin crearea pietei spot la Sibiu con­si­deram ca se deschid noi opor­tu­nitati pentru emitentii de valori mobi­liare, actiuni, obligatiuni, pentru a se finanta prin intermediul pietei de capital“, a decla­rat Gabriela Anghelache, prese­din­tele Comisiei Nationale a Valorilor Mobi­liare (CNVM), la deschi­derea pietei spot Sibex. Lansarea pietei spot a fost oficiata de Ludwik Sobolevski, pre­sedintele Bur­sei de la Varsovia, insti­tu­tie care se nu­ma­ra printre actionarii Sibex.

Conditii de listare la Sibex

Bursa de la Sibiu si Depozitarul Sibex nu vor percepe taxe si comisioane pentru companiile care se vor lista pe piata spot, sustine Adina Bacila, directorul Depar­tamentului emitenti al opera­torului din Sibiu. Pentru a fi admisa la tran­zac­tionare pe piata spot, o firma trebuie sa detina un capital propriu in valoare de cel putin un milion de euro (echivalentul in lei), iar pentru intrarea pe sistemul alternativ de tranzactionare valoarea capitalului propriu trebuie sa fie de minimum 200.000 de euro. In plus, companiile trebuie sa inregistreze profit in cel putin un an din ultimii trei, sa fi avut activitate de minimum trei ani inainte de a fi listata pe piata spot si respectiv doi ani pentru sistemul alter­nativ.