Tuesday, January 26, 2010

Isramart : Bugetul CNVM debordează de optimism

Isramart news:
Autoritatea de reglementare anticipează pentru 2010 atât o apreciere a acţiunilor, cât şi a valorii tranzacţionate
Fondul Proprietatea este văzut la cota Bursei încă din acest an
Creşterea rulajelor cu instrumente derivate, certificatele de emisii de CO2, piaţa spot de la Sibiu şi sistemul alternativ ROTC sunt alte surse de venituri pe care Comisia mizează

Pentru acest an, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) întrevede o majorare substanţială a veniturilor din multiple surse, după ce şi în 2009 a obţinut un excedent de 3 mil. lei. Autoritatea de Reglementare a preferat să vadă partea plină a paharului pe toate segmentele pieţei, potrivit proiectului de buget obţinut de NewsIn. Astfel, CNVM anticipează nu numai o creştere a volumelor şi cotaţiilor pe piaţa spot de la BVB, dar şi apariţia unor noi surse de câştig. Astfel, lansarea pieţei la vedere de la Sibex, tranzacţiile cu certificate de emisii de dioxid de carbon sunt deja bugetate, însă acest lucru este valabil chiar şi pentru proiecte care încă stau sub semnul întrebării. Listarea Fondului Proprietatea la Bursă, precum şi o lichiditate acceptabilă în sistemul alternativ ROTC promovat de Asociaţia Brokerilor sunt, de asemenea, avansate ca sigure pentru anul în curs. Cu toate acestea, paradoxal, tocmai ofertele Rompetrol, programate pentru primele luni din acest an, nu sunt menţionate în bugetul CNVM.
Comisia estimează că va obţine în acest an 6,1 mil. lei din aplicarea cotei de cel mult 0,08% din valoarea tranzacţiilor derulate pe orice piaţă reglementată şi pe sistemele alternative de tranzacţionare, în creştere cu 74,29% faţă de prevederile din bugetul pe 2009, când aceasta a fost suspendată în vederea încurajării tranzacţiilor pe piaţa de capital în perioada 1 octombrie 2008 - 31 iulie 2009.

Indicii bursieri, pe o direcţie ascendentă

Comisia se aşteaptă la o evoluţie pozitivă a pieţei de capital pentru 2010, atât în ceea ce priveşte indicii, cât şi valoarea tranzacţionată. Astfel, CNVM estimează o apreciere de 10-20% a cursului principalelor acţiuni, astfel încât indicele BET-C să depăşească nivelul de 3.000 puncte. "În condiţiile în care nivelurile de preţ ale acţiunilor vor creşte cu 10-20% faţă de nivelul lunii octombrie a anului 2009, iar volumele şi numărul de tranzacţii îşi menţin evoluţia, se estimează o creştere a valorii de tranzacţionare medii lunare de la 403,7 mil. lei în anul 2009 (801,19 mil. lei în perioada 2005 - 2008), la o valoare medie lunară de 635,41 mil. lei în anul 2010, ceea ce înseamnă 7.625 mil. lei pe an", arată nota de fundamentare cu privire la veniturile obţinute din cota de 0,08%.

Povestea listării Fondului Proprietatea, avansată încă o dată de CNVM

CNVM mizează pe listarea Fondului Proprietatea în acest an şi pe tranzacţii cu cel puţin 7 emitenţi pe piaţa la vedere a Sibex, ceea ce va spori veniturile din aplicarea cotei de 0,08% din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate sau ATS cu 75%, potrivit proiectului de buget pe 2010. Pe lângă estimarea de listare a Fondului Proprietatea şi cea cu privire la activitatea pe piaţa spot administrată de Bursa din Sibiu, care va fi lansată în 22 ianuarie, CNVM are în vedere şi cele două sisteme alternative de tranzacţionare care au primit aviz în cursul anului trecut, adică ROTC-ul Asociaţiei Brokerilor şi OTC-ul Depozitarului Central.
În ceea ce priveşte tranzacţiile cu obligaţiuni, inclusiv cele convertibile în acţiuni, tranzacţiile cu drepturi de preferinţă şi cele cu drepturi de alocare, CNVM va aplica în continuare cota de 0,04%, menţinând astfel reducerea de 50% aplicată din 2008. În 2010, aceeaşi cotă va fi aplicată şi pentru tranzacţiile cu titluri de stat.

Fondurile de investiţii cu active în creştere vor contribui la veniturile Comisiei

CNVM anticipează venituri totale de 41,33 mil. lei în acest an, în uşoară creştere faţă de 2009, când încasările prevăzute în buget au fost de 40,7 mil. lei. Totuşi, bugetul Comisiei este mai mic faţă de anul 2008, când încasările s-au ridicat la 48,7 mil. lei. Pe de altă parte, conform proiectului de buget, cheltuielile totale pentru acest an se vor ridica tot la 41,33 mil. lei, nivel egal cu cel al veniturilor. CNVM va încasa cel mai mult din aplicarea cotei de 0,1% din valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv, adică 11 mil. lei, în timp ce din tariful perceput pentru derularea ofertelor publice arbitrul pieţei anticipează că va înregistra venituri de 6,5 mil. lei.

Ofertele publice, în continuare costisitoare

Comisia percepe o cotă de cel mult 0,5% din valoarea ofertelor publice de vânzare şi de cel mult 2% din valoarea ofertelor publice de cumpărare sau preluare. În ceea ce priveşte ofertele de vânzare, CNVM remarcă tendinţa de reducere a numărului acestor oferte, dar ia în calcul, totodată, autorizaţia de funcţionare a pieţei la vedere administrată de Bursa din Sibiu, operator de piaţă care şi-a propus în primă fază realizarea a şapte oferte publice de vânzare, inclusiv a celei proprii. Pe de altă parte, în privinţa ofertelor de cumpărare sau preluare, notele de fundamentare din proiectul de buget arată că, în prezent, 23 de acţionari sunt obligaţi să depună documentaţia necesară derulării de oferte, astfel încât Comisia se bazează din cotele percepute la încasări de 6,5 mil. lei.

Derivatele, certificatele de CO2 şi piaţa spot de la Sibex sunt avute în vedere

O altă sursă de venituri pentru CNVM sunt tranzacţiile realizate pe pieţele de instrumente derivate, de unde arbitrul pieţei se aşteaptă să obţină în 2010 o sumă de 1,5 mil. lei. În acest caz, anticipările sunt, de asemenea, pozitive, tranzacţiile pe pieţele administrate de Bursa din Sibiu şi Bursa de la Bucureşti urmând să înregistreze creşteri uşoare. Comisia va percepe în cazul tranzacţiilor cu derivate un tarif de 0,10 lei de la fiecare parte contractantă, tarif egal cu cel din 2009. Totodată, CNVM se bazează şi pe tarifele aplicate tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, cuantumul stabilit pentru 2010 fiind de 1 leu/contract, perceput de la fiecare parte contractantă. Cuantumul tarifelor, comisioanelor şi al altor surse legale se stabilesc ca anexe la bugetul CNVM şi se aprobă de Parlament. Pe de altă parte, bugetul pe 2010 urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în următoarea perioadă.

Tocmai ofertele Rompetrol lipsesc din bugetul Comisiei

Totuşi, ofertele publice de preluare în cazul Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services nu au fost luate în calcul, cel mai probabil, întrucât la un preţ de ofertă de 0,10 lei în cazul RRC, preţ pe care cei mai mulţi brokeri îl consideră echitabil, Comisia ar încasa peste 10 mil. lei.