Tuesday, January 26, 2010

Isramart : Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pot fi tranzactionate la bursa

Isramart news:
La Bursa de la Sibiu au avut loc primele tranzactii bursiere cu certificate de emisii de gaze
cu efect de sera. Sibex si Casa Romana
de Compensatie (CRC) anunta realizarea si decontarea cu succes a primei tranzactii intermediate la bursa
cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA).

Tranzactia a fost efectuata de SSIF Intercapital Invest la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) in ziua de vineri 22 ianuarie, la un pret de 53,04 lei/certificat (12,82 euro).
"Compania noastra este interesata permanent de promovarea unor segmente noi si inovatoare
pe piata de capital. Dezvoltarea in Romania a unei piete bursiere puternice pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera reprezinta pentru noi un obiectiv major," a declarat Razvan Pasol, presedinte al Intercapital Invest.

Deoarece tranzactionarea certificatelor EUA la Sibex se face sub forma contractelor futures cu scadenta zilnica, pozitiile deschise in urma celor 10 contracte tranzactionate au fost lichidate prin livrare luni 25 ianuarie 2010, de catre CRC.
"Ne face placere sa ne extindem gama produselor decontate de CRC cu aceste contracte futures cu livrare. Consider ca garantarea tranzactiilor este principalul nostru avantaj in comparatie cu alte modalitati de tranzactionare a certificatelor de emisii, " precizeaza Toma Dosteteanu, Director Executiv al CRC.


Aceasta reprezinta o premiera pentru Romania, in conditiile in care anterior datei de 22 ianuarie tranzactiile cu certificate EUA se realizau in tara noastra exclusiv in afara sistemelor bursiere.
"Aceasta premiera inregistrata astazi pe piata certificatelor EUA implementata de catre Sibex la finalul anului 2009 reprezinta concretizarea unuia din cele mai importate proiecte ale institutiei noastre din ultimii ani. Suntem increzatori ca in scurt timp SIBEX poate deveni, cu sprijinul membrilor sai, furnizorul unei piete transparente si eficiente pentru aceste certificate, " explica Darius Cipariu, Director Adjunct al Sibex.

Certificatele EUA sunt emise in baza sistemului
Uniunii Europene de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS), unul din pilonii politicii UE legat de schimbarile climatice si reducerea
poluarii. Conform acestui sistem, guvernele statelor membre ale Uniunii stabilesc niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze cu efect de sera si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali din fiecare tara. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate, fie prin tranzactii de tip over-the-counter intermediate de brokeri specializati, fie prin tranzactii bursiere.