Monday, January 11, 2010

Isramart : Investiţiile în energia verde, proiecte uitate

Isramart news:
Anunţate de autorităţile doljene, acum o vreme, ca investiţii sigure, proiectele ce vizau realizarea a două parcuri - unul eolian, în zona comunelor Mischii - Gherceşti, şi altul la Maglavit, de “captare a energiei solare” - par să fi murit în faşă.

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj recunoaşte, cu jumătate de glas, că nu prea mai ştie nimic despre proiectele cu pricina, însă îi aşteaptă în continuare pe investitori, care, în vara anului trecut, umblau pe culoarele Palatului Administrativ, încercând să obţină certificatele de urbanism necesare demarării afacerilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunţa în urmă cu mai bine de patru luni intenţia unor companii de a investi în proiecte de exploatare a energiei regenerabile, prin înfiinţarea a două parcuri - unul eolian, celălalt solar. În prezent nu se mai ştie însă nimic despre planurile de afaceri ale firmelor respective, administratorii judeţului ridicând din umeri atunci când sunt întrebaţi care este stadiul în care se află cele două proiecte.

„Nu mai ştim nimic”,

a replicat Ion Prioteasa, la o întrebare venită din partea jurnaliştilor.

Avantaje nefructificate

Preşedintele CJ consideră însă că Doljul are o serie de atuuri atunci când vine vorba de posibilitatea dezvoltării de afaceri în domeniul energiei verzi.

„Faţă de celelalte judeţe ale ţării, Doljul are două avantaje. În primul rând, este a doua zonă după Constanţa - Marea Neagră din punct de vedere al incidenţei vânturilor şi, deci, este o zonă unde ne aşteptăm să existe investiţii destul de mari în perioada următoare”,a afirmat Prioteasa.

În plus, şeful CJ consideră că şi specificul de judeţ torid, cu temperaturi atât de ridicate încât transformă sudul Doljului „într-o adevărată Sahara“, i-ar putea atrage pe investitorii interesaţi de obţinerea energiei solare.

„În al doilea rând, este o zonă cu «luminozitate». Este cea mai mare luminozitate, pentru că este şi o zonă foarte caldă şi am putea avea şi din acest punct de vedere o dezvoltare”,a conchis Prioteasa.

Intenţii vechi din vară

La sfârşitul lui august 2009, preşedintele CJ Dolj anunţa că o companie interesată să investească în energia verde va înfiinţa un parc eolian în zona comunelor Mischii - Gherceşti.

„Avem primul semnal care ne spune că în etapa viitoare se va construi, în zona Mischii - Gherceşti, primul parc eolian de 20 de instalaţii de acest gen. Nu putem spune numele firmei deocamdată, pentru că nu avem acceptul domniilor lor, dar acest lucru se petrece. Deja firma a venit la certificatul de urbanism”,

declara la acea vreme Ion Prioteasa.

Tot el afirma că, în sudul judeţului, o firmă caută teren suficient pentru amplasarea unui parc cu instalaţii de captare a energiei solare.

„În zona însorită a Calafatului, mai precis la Maglavit, se produce o a doua minune. Acolo, a venit la certificatul de urbanism o societate care ne solicită avizul pentru circa 15 hectare pe care să amenajeze instrumente de captare a energiei solare, pe care să le ducă apoi într-o centrală şi să producă energie electrică verde în această zonă fierbinte a Doljului”,