Wednesday, January 13, 2010

Isramart : Comisarul european pentru Comerţ se opune taxei CO2 la frontierele UE

Isramart news:
Belgianul Karel De Gucht crede că taxa dioxidului de carbon ar putea declanşa un război comercial

Comisarul european desemnat pentru comerţ, belgianul Karel De Gucht, a anunţat ieri că se opune instituirii unei taxe CO2 la frontierele Uniunii Europene, măsură susţinută de Franţa în scopul protejării companiilor europene în lipsa unui acord mondial asupra climatului, scrie AFP.
"Nu sunt în favoarea (taxei dioxid de carbon)", a spus De Gucht, în cadrul audierilor pentru preluarea acestei funcţii, începând din februarie, din Parlamentul European.
"Nu cred că este o bună abordare. Este una care se va lovi de numeroase probleme practice. Marele risc ar putea consta în declanşarea unui război comercial", a adăugat comisarul desemnat, care este de părere că e nevoie de "o abordare politică fermă, dar care să fie, totodată, în concordanţă cu legile pieţei".
Taxa CO2 la frontierele UE este susţinută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a menţionat din nou săptămâna trecută că "se va lupta pentru ca Europa să impună această taxă", în lipsa unui acord mondial ambiţios pentru protejarea climatului, şi pentru a evita "adăugarea dumpingului social celui de mediu". Totuşi, europenii nu au o opinie unitară privind această idee. O asemenea taxă, numită "mecanism de ajustare la frontiere", a fost propusă pentru protejarea industriei europene în faţa concurenţei neloiale a produselor de import din ţările care au o politică relaxată în privind emisiilor de CO2, în caz de eşec al negocierilor internaţionale asupra climatului de la Copenhaga.
Mecanismul ar consta în taxarea la frontierele UE a produselor provenite din ţări care nu aplică politici corespunzătoare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, Karel De Gucht s-a declarat încrezător în ce priveşte posibilitatea încheierii negocierilor din ciclul Doha privind liberalizarea schimburilor mondiale, însă a precizat că nu este sigur că acordul va fi realizat în 2010 sau 2011.