Friday, January 29, 2010

Isramart :Acoperisul vegetal

Isramart news:
Intr-un viitor nu foarte indepartat, acoperisul casei va fi acoperit cu plante. E una dintre caile prin care putem deveni cu adevarat „verzi”.
Acoperisul verde nu e un moft contemporan. Case cu astfel de „crestet” exista in Scotia de peste cinci milenii, iar de Gradinile Semiramidei, una dintre minunile lumii antice, a auzit toata lumea.

In zilele noastre, aceasta tema este din ce in ce mai frecventa. 12% dintre cladirile din Elvetia au acoperis vegetal, si 10% in Germania. Mari proiecte publice din SUA, Australia, Danemarca etc. inglobeaza acest concept. De ce?

Acoperisul verde combate efectul de sera din ariile urbane. Temperatura la nivelul lui este in jur de 25C, fata de cele 80 care se pot inregistra la nivelul unuia „clasic”. Drept urmare, temperatura din interiorul unei case cu acoperis vegetal nu creste peste 25C, vara, si nu scade sub 4C, iarna.

Apoi, este evident ca acoperisul vegetal purifica aerul. El se „hraneste” cu emisiile de CO2, oferind in schimb pretiosul O2. De asemenea, creste umidiatea aerului inconjurator.

Durata lui de viata este de cel putin 30 de ani, deci excelenta.

In ceea ce priveste contributia estetica, este in mod clar deosebit de insemnata. Cu cat devin mai verzi, cu atat orasele vor fi mai placute, mai linistite.

Bine ar fi ca terasa pe care se va infiinta acoperisul verde sa fie plata. Unei case cu amprenta la sol de 150-200 mp ii va reveni astfel o terasa de tot atata marime, ce se va putea transforma intr-o a doua curte, pe de-a-ntregul verde.

Plantele trebuie alese de un specialist. Sa nu fie prea inalte, sa reziste bine la seceta si insolatie, cat si la inghet si sa nu fie nevoie de ingrijiri speciale. Trebuie sa formeze radacini bune, dar nu adanci.