Thursday, July 23, 2009

isramart : SUA, pe primul loc la poluare daca s-ar lua in considerare importurile

Isramart news:
Statele Unite ar ocupa pozitia intai in topul poluatorilor lumii daca si-ar asuma responsabilitatea pentru emisiile produse in fabricarea bunurilor pe care le importa, sustine un cercetator citat de Reuters.

Astfel, Statele Unite ar intrece cu mult China, in prezent lider in clasamentul emisiilor de gaze. Emisiile de gaze cu efect de sera, inclusiv cele produse de fabricile de masini sau televizoare pentru export, sunt trecute in contul statului in care sunt fabricate. Din acest punct de vedere, China a intrecut Statele Unite. Insa avand in vedere faptul ca o mare parte dintre produsele fabricate in China ajung pe piata americana, tarile dezvoltate precum SUA sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de emisii, sustine cercetatorul Glen Peters, de la Centrul de Cercetari Internationale ale Climatului si Mediului din Oslo.

Intr-un top care cuprinde 73 de tari, SUA ocupa locul I, avand cea mai mare amprenta de carbon anual. Astfel, in fiecare an, fiecare american emite, in medie, 29 de tone de dioxid de carbon, in timp ce nivelul emisiilor anuale in Australia este de 21 de tone pe cap de locuitor.

De asemenea, fiecare cetatean chinez este responsabil pentru 3,1 tone de dioxid de carbon pe an, potrivit unui calcul bazat pe date din 2001.
„Statele Unite se indreapta catre o economie bazata mai mult pe servicii, importand mai multe produse din China. O mare parte din emisiile Chinei sunt generate de productia de bunuri pentru export”, a declarat Peters.

Tarile in curs de dezvoltare, precum China, au sugerat de mai multe ori faptul ca statele bogate ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru emisiile cauzate de produsele importate, pentru a imparti povara noului tratat privind schimbarile climatice care va fi adoptat in Decembrie, la Copenhaga.