Thursday, July 9, 2009

isramart :Parlamentul European este din ce în ce mai „verde“

isramart news:
Cei 736 de deputaţi şi cei 6.000 de funcţionari de la Parlamentul European îşi desfăşoară activitatea în 23 de clădiri în Bruxelles, Luxembourg şi Strasbourg. Munca dintr-o instituţie uriaşă transnaţională mai implică şi numeroase călătorii. Parlamentul European face însă multe eforturi pentru a minimiza impactul negativ al activităţii sale asupra mediului înconjurător.
Activitatea Parlamentului European implică nu numai resurse umane, ci şi electricitate, apă, combustibil şi hârtie pentru tipărit. Inovaţiile tehnologice şi gândirea ecologică ajută însă la reducerea substanţială a epuizării resurselor.

Către un parlament ecologic

Numărul total de persoane ce lucrează la un moment dat în interiorul Parlamentului (deputaţi, asistenţi, funcţionari, furnizori, ziarişti şi reprezentanţi ai grupurilor de interese) poate depăşi 10.000. În plus, Parlamentul este tot timpul în mişcare: deputaţii europeni călătoresc de la Bruxelles la Strasbourg şi în ţara în care au fost aleşi, delegaţiile parlamentare trimit misiuni în ţările terţe etc.

Parlamentul European are ca obiectiv reducerea emisiilor proprii cu 30% până în 2020. Noile sale clădiri sunt construite şi întreţinute cu tehnologii ecologice, viitoarea anexă a clădirii Konrad Adenauer din Luxemburg urmând să fie cea mai „verde“ clădire din lume.

Gândind şi acţionând „verde“

Parlamentul European doreşte ca, până în 2019, toate clădirile sale să producă toată cantitatea de energie pe care o consumă. Printre noile tehnologii şi măsuri luate de instituţie se numără:


* folosirea energiei „verzi“ în proporţie de 100% (din ianuarie 2008)
* peste 90% din calculatoare au monitoare cu consum redus de energie
* calculatoarele şi luminile sunt închise automat seara
* imprimante care tipăresc faţă-verso
* încurajarea personalului să folosească transportul în comun
* biciclete gratuite pentru angajaţi
* peste 50% din deşeuri sunt reciclate.


Cu toate aceste, multe lucruri trebuie îmbunătăţite (sistemul de aer condiţionat şi cel de încălzire), iar maşinile oficiale vor fi înlocuite cu automobile hibride sau mai puţin poluante.

Pentru sensibilizarea europenilor la problemele mediului înconjurător, Parlamentul European organizează între 24 iunie şi 15 iulie „Săptămâna Verde“, în care vor fi prezentate măsuri practice de combatere a încălzirii globale şi care va include o expoziţie privind schimbarea climatică în Arctica.