Monday, July 20, 2009

isramart : India se plange de presiunea SUA pentru reducerea emisiilor

isramart news:
Ministrul indian al mediului, Jairam Ramesh, s-a plans duminica secretarului american de stat Hillary Clinton de presiunile Statelor Unite asupra tarii sale pentru a accepta limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit Reuters. Cu toate acestea, declaratiile secretarului de stat de dupa discutiile cu indienii au pastrat un ton optimist.

„Pur si simplu nu poate fi cazul de presiuni pe care noi, care avem printre cele mai mici emisii pe cap de locuitor, sa le admitem pentru a ne reduce emisiile. Si, ca si cand aceasta presiune nu ar fi fost suficienta, trebuie sa ne confruntam si cu amenintarea tarifelor pe carbon pentru exporturile noastre catre tari ca a dumneavoastra”, a declarat Ramesh in intalnirea pe care a avut-o cu Hillary Clinton.

Cu toate acestea, secretarul american de stat a explicat, dupa intalnire, ca discutia a fost productiva si a subliniat domeniile in care cele doua tari au un punct de vedere comun. Clinton, aflata in prima vizita oficiala in India dupa preluarea functiei, s-a aratat increzatoare ca diferentele dintre SUA si India in privinta felului in care emisiile trebuie reduse pot fi rezolvate.

Delegatia americana a organizat un eveniment in afara capitalei New Delhi, intr-o cladire eco, pentru a sublinia potentialul tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic. Constructia, finatata de ITC tobacco, se foloseste de lumina naturala, iar sticla in care este invelita permite accesul razelor de soare, dar nu si al caldurii.

Clinton se va intalni astazi cu prim ministrul Manmohan Singh si ministrul de externe S.M. Krishna.