Friday, July 10, 2009

isramart : Liderii G8 îşi iau angajamentului să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 80% până în 2050

isramart news:
Liderii G8 au hotărât miercuri să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial până în 2050, faţă de anul 1990, şi “cu 80% sau mai mult” în statele industrializate, pentru a limita încălzirea globală la două grade Celsius, transmite AFP.
“Recunoaştem opinia ştiinţifică generală potrivit căreia creşterea temperaturii medii globale faţă de nivelului preindustrial nu trebuie să depăşească două grade Celsius”, arată o declaraţie semnată de cei opt lideri prezenţi la summit.

“Această provocare mondială nu poate fi realizată decât printr-o acţiune la nivel mondial. De aceea exprimăm din nou voinţa noastră de a împărtăşi cu toate statele obiectivul unei reduceri cu cel puţin 50% a emisiilor de gaze la nivel mondial până în 2050. (…) Susţinem şi obiectivul unei reduceri cumulate a emisiilor de gaze cu efect de seră în statele dezvoltate cu 80% sau mai mult până în 2050, faţă de 1990 sau anii recenţi”, arată documentul.

Această ultimă frază lasă uşa deschisă Statelor Unite, care şi-au luat angajamentul de a reduce până în 2050 cu peste 80% emisiile de gaze, faţă de 2005.