Wednesday, July 22, 2009

isramart : Reciclarea carbonului readuce CO2 înapoi la elementele sale de bază – carbon şi oxigen

isramart news:
Reţinerea carbonului a constituit până acum cea mai populară metodă de a face faţă emisiilor de dioxidemisii Co2 de carbon. Acum însă companii ca Green Carbon din British Columbia, Canada, au creat o modalitate de a readuce CO2 înapoi la elementele sale de bază – carbon şi oxigen. Ei o numesc reciclarea carbonului şi este mult mai ieftină decât îngroparea acestuia, aproximativ 70 $ pe tonă.
Atât aspectul economic cât şi cel tehnologic este la fel de interesant. Există şi un avantaj în posibilitatea de a avea în continuare acces la carbon, dar si abilitatea de a-l controla, lucruri pe care nu le poţi face atunci când îngropi carbonul. Aceşti doi factori a luat în considerare Viva Cundliffe, inventatoarea reciclării carbonului. Viva Cundliffe este inginerul protecţiei mediului care a lucrat cinci ani la acest proiect. Cum privesc oamenii aceste idei? Ei bine, o parte a perspectivei este a aceea de a privi carbonul ca un bun.

Procesul reciclării foloseşte căldură si „catalizatori speciali” pentru a scinda CO2 după combustie. Carbonul rezultat are un aspect de cărbune pulverizat. Apoi el este ori reinjectat într-o „cameră, ori transportat sub formă de palet.” O altă conversie a CO2 la care se lucrează este transformarea acestuia în acid formic.

Un prototip a fost deja testat în Kamloops în 2006. Apoi din nou în 2008 şi a treia testare are loc acest an. Cundliffe afirma că rezultatele au fost „aşa cum ne-am aşteptat şi chiar mult mai bine.” Aceste veşti sunt extraordinare şi se pare că sunt multe de aşteptat de la descoperirea lui Cundliffe.