Thursday, July 16, 2009

isramart : Guvernul vede ca soluţie-cheie anticriză acordarea de garanţii de stat. FMI e sceptic

isramart news:
Soluţia Guvernului pentru ieşirea din criză pare să fie acordarea de garanţii de stat atât companiilor şi autorităţilor locale, cât şi fermierilor şi persoanelor fizice. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, această măsură nu este însă una foarte agreată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), instituţie internaţională cu care România are semnat un acord de împrumut pe doi ani de 12,9 miliarde euro şi, prin urmare, o serie de condiţii de îndeplinit.
Reticenţele FMI par a exista din cauza experienţelor anterioare pe care statul le-a avut când a acordat garanţii de stat. Mai mult, Fondul a stabilit pentru ţara noastră o limită maximă de 1,6 miliarde euro, suma reprezentând valoarea totală a garanţiilor care pot fi oferite de stat pentru contractarea de împrumuturi. Printre cele mai mari garanţii de stat acordate în ultimii ani se numără şi cea de 116 mil. dolari din anul 2000 pentru Grand Hotel Marriott, precum şi cea pentru construcţia Satului Francez în 1994.

Ambele au generat controverse în acea perioadă. Satul Francez a fost construit în 1994 împreună cu complexul World Trade Center de firma franceză Bouygues, cu un credit cu garanţia statului, şi a intrat în proprietatea Primăriei după ce nu a fost rambursat creditul la timp. Satul a fost primul cartier rezidenţial din Bucureşti, fiind locuit mai ales de expaţi. Pe de altă parte, pentru complexul Marriott, statul a garantat un împrumut de 116 milioane de euro, fără să se regăsească printre acţionarii respectivei afaceri.

Astfel, două bănci austriece şi şase bănci germane conduse de Erste Bank Austria au acceptat să elibereze sumele din împrumutul de 116 mil. dolari cu scadenţă la zece ani. Restul de finanţare, până la 180 milioane de dolari, a fost asigurată de Ilbau Holding care a venit cu 36 milioane de dolari, şi de ONT Carpaþi. Mai mult, statul a dat garanţia din 1992, care a fost prelungită apoi în fiecare an, până în 1998, când a demarat construcţia.

Măsura actuală a Guvernului de a acorda garanţii de stat este considerată cu două tăişuri: pe de-o parte, facilitează accesul beneficiarilor la credite, iar pe de alta, statul, în calitate de garant, riscă să preia aceste împrumuturi în caz de neplată, iar sumele ar putea creşte valoarea deficitului bugetar estimat pentru acest an la 4,1% din PIB.

Startul l-au dat, la finele anului trecut, companiile Ford şi Renault, care au cerut Guvernului garanţii de aproape 400 milioane de euro (320 milioane de euro pentru Ford şi 70 milioane de euro pentru Renault) pentru contractarea unor înprumuturi de aproximativ 500 milioane de euro, bani care ar urma să fie folosiţi pentru finalizarea investiţiilor pe care cele două companii le au în România (Renault - Centrul Tehnic de la Titu şi Ford - uzina de la Craiova). Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat pentru Business Standard că pe această temă sunt încă discuţii la Bruxelles şi că România nu a notificat în Comisia Europeană cu privire la acordarea garanţiilor. Ambele companii intenţionează să contracteze un credit de la Banca Europeană pentru Investiţii.

După ce Guvernul a făcut publică această intenţie, alte trei companii, Oltchim, Rafo Oneşti şi Complexul Enegetic Turceni, au anunţat la rândul lor că vor cere Guvernului credite cu garanţia statului.

Acţionarii Rafo Oneşti au anunţat că analizează posibilitatea accesării unui împrumut de 330 milioane de euro de la mai multe bănci comerciale, cu garanţia statului, pentru finanţarea investiţiilor necesare modernizării rafinăriei.
De asemenea, conducerea Oltchim a anunţat că urmează ca până la sfârşitul lunii august să preia petrochimia de la Arpechim, tranzacţie de 62 milioane de euro, prin contractarea unui împrumut de 70 milioane de euro, dintre care aproximativ 50 milioane de euro urmează să fie garantaţii de către stat. Suma însă nu include datoriile companiei din Râmnicu Vâlcea către Petrom, proprietarul rafinăriei, de 28 milioane de euro.
“Suma de 62 milioane de euro include achiziţia efectivă a petrochimiei, capital de lucru şi revizia instalaţiilor”, a declarat cu puţin timp în urmă directorul adjunct al companiei, Radu Olaru.
Premierul Emil Boc a precizat, de asemenea, că Guvernul va garanta în proporţie de 80% creditele care urmează să fie contractate de combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), în valoare de aproape 500 milioane de euro, şi va începe procedurile pentru conversia în acţiuni a datoriilor companiei faţă de AVAS. Compania este controlată în proporţie de 54,79% de Ministerul Economiei.

Mai mult, cea mai mare unitate de producţie a energiei electrice din bazinul Olteniei, Complexul Energetic Turceni, a anunţat în luna mai că ia în calcul pentru contractarea unui împrumut de 400 milioane de euro şi obţinerea unor credite cu garanţii de stat.