Tuesday, July 28, 2009

isramart : Prima clădire din lume care nu emite deloc gaze cu efect de seră

Isramart news:
O echipă de arhitecţi a transformat vechiul sediu al uneia dintre cele mai mari organizaţii de mediu din Ţările de Jos în prima clădire de pe glob care nu emite dioxid de carbon în atmosferă. Noul sediu al WWF din Olanda îşi generează electricitatea şi îşi asigură apa caldă prin energii regenerabile.
(+) Click pentru a mări
Sediul organizaţiei World­ Wide Fund for Nature (WWF) din Olanda a devenit prima clădire cu zero emisii de gaze cu efect de seră din lume, potrivit Greenlaunches.

Clădirea este situată în localitatea Zeist din Ţările de Jos. Echipa de arhitecţi a transformat clădirea existentă într-un sediu durabil. Construcţia care asigura până acum sediul organizaţiei a fost descrisă de arhitecţi ca fiind o clădire „rece, austeră şi fără personalitate“.

Acum însă, clădirea îşi generează electricitatea necesară şi nu emite deloc gaze cu efect de seră. Instituţia este ventilată natural, iar panourile solare ce acoperă sediul oferă energia necesară şi asigură apa caldă. În caz de urgenţă, intră în funcţiune un sistem energetic pe bază de biomasă.

Materiale de construcţie durabile

Tavanul clădirii permite circulaţia apei prin tuburi ­mici de sticlă. Toate materialele folosite în construcţie au fost alese astfel încât să nu aducă în niciun fel prejudicii mediului înconjurător.

Constructorii s-au gândit şi la animale, fapt pentru care acoperişul instituţiei permite păsărilor să-şi construiască adăpost, iar subsolul este primitor pentru lilieci.