Thursday, July 9, 2009

isramart : Agent Green publica politicile marilor magazine privind comercializarea becurilor economice si reciclarea celor uzate

Isramart news:
Cora, Metro si Baumax elimina becurile incandescente mai puternice de 65W. Agent Green a lansat luni editia I-a a ghidului "Green my light" pentru consumatori privind politicile celor mai mari 23 de lanturi de magazine fata de reciclarea becurilor economice uzate si eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65W.

Versiunea imprimata a ghidului va fi distribuita catre centrele comerciale si in imprejurimile acestora, iar cea electronica este diseminata pe internet pentru mass media.

Ghidul reprezinta rezultatul investigatiilor Agent Green din perioada aprilie-iunie 2009 asupra celor mai mari 23 de lanturi de magazine privind politicile de reciclarea becurilor uzate si de eliminarea de la comercialziare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W incepand cu 1 ianuarie 2010. Investigatiile au insemnat atat chestionare adresate magazinelor, cat si vizite la raft.

Aspectele verificate au fost: eliminarea becurilor incandescente mai puternice de 65W incepand cu 1 ianuarie 2010, amplasarea in loc public de containere de colectare pentru becurile uzate, afisarea la raft a timbrului verde pentru becuri economice si tuburi fluorescente, afisarea la loc vizibil a obligatiei legale a distribuitorului de a prelua gratuit un bec uzat pentru unul nou cumparat, comercialziarea de becuri fara identitatea producatorului si fara simbolul pubelei barate pe produs [nota 2], pe ambalaj si/sau pe instructiunile de folosire. Corpurile de iluminat comercializate cu surse de iluminat incluse in pret au fost demontate pentru verificarea informatiilor despre producator si identificarea pubelei barate.

Rezultatele investigatiilor arata ca Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo, si Praktiker sunt magazine responsabile fata de mediu si fata de consumatori in privinta becurilor comercializate. Acestea fac dovada reciclarii becurilor uzate. Mai mult, Cora, Metro si Baumax sunt cu un pas inaintea guvernului si a Comisiei Europene in ceea ce priveste interzicerea comercializarii becurilor cu incandescenta mai puternice de 65W incepand cu 1 septembrie 2010. Aceste magazine s-au angajat in scris ca vor
elimina astfel de becuri de pe rafturi inca de la 1 ianuarie 2010.

De cealalta parte Auchan, Carrefour, G’Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA si Atas nu au putut face dovada ca recicleaza becurile. Unele vand chiar si becuri ilegale, fara a afisa pubela barata si identitatea producatorului. ”Suntem multumiti ca 10 din 23 de magazine mari garanteaza inca de la prima strigare ca recicleaza becurile. Suntem si mai satisfacuti ca 3 dintre acestea au luat-o inaintea guvernului si ca vor elimina de pe rafturi becurile incandescente mai puternice de 65W din ianuarie 2010. Indemnam restul de magazine mari sa intre imediat in randul celor atente la poluare si la schimbarile climatice ”, a spus Gabriel Paun, coordonator media si campanii, Agent Green.

Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, rezista pana la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si la salvarea climei. Totusi acestea contin mercur si pot polua mediul atunci cand se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeste hidrargirie si contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice si renale. De aceea aceste surse de lumina trebuie reciclate si nu aruncate la gunoi. Reciclarea acestora de face de catre producatori conform cu Directiva Europeana 2002/96/CE si cu Hotararea de Guvern 448/2005.

Agent Green cere:
- distribuitorilor de becuri din Romania sa garanteze imediat in public ca recicleaza becurile economice si tuburile fluorescente uzate
- Garzii Nationale de Mediu sa demareze controale la nivel national pentru verificarea magazinelor care nu pot garanta ca recicleaza becurile uzate conform HG 448 / 2005