Thursday, July 23, 2009

isramart : Romania poate ajunge la nivelul "carbon negativ" pana in 2015

isramart news:
Romania poate sa utilizeze carbunele, doar daca va aplica solutiile necesare pentru a nu distruge mediul inconjurator si ar putea atinge nivelul 'carbon negativ' pana in anul 2015, a declarat Ana Voitinovici, consilier Bellona Europa, o organizatie non-guvernamentala de mediu infiintata in Norvegia, potrivit Agerpres.

"Romania va continua sa foloseasca carbunele, dar poate face acest lucru doar daca va aplica solutiile necesare pentru a nu distruge mediul inconjurator. Se impune astfel ca Romania sa puna in aplicare tehnologia de captare si stocare a carbonului, asa cum se intampla deja in alte tari europene dependente de carbune", a afirmat Voitinovici.

Reprezentantul Bellona Romania este convins ca Romania poate ajunge la nivelul 'carbon negativ' pana in anul 2050, in conditiile in care mai mult de 40 la suta din electricitate provine din arderea de carbune - cel mai poluant dintre toate tipurile de combustibil.

"(...) se impune o schimbare radicala de atitudine, implicand utilizarea tuturor masurilor impotriva schimbarilor climatice. Necesitatea acestei reforme este accentuata de faptul ca Romania va continua sa investeasca in centralele electrice pe carbune, pornind de la premisa ca rezervele de carbune vor fi in continuare exploatate in Romania in urmatorii 100 de ani", a subliniat Ana Voitinovici.

Potrivit studiilor de specialitate releva faptul ca emisiile globale de CO2 trebuie sa fie reduse cu cel putin 85 la suta pana in anul 2050. In acest context, la nivel european s-a impus utilizarea eficienta a surselor de energie, precum si a tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon. Autoritatile de la Bucuresti s-au inscris in cursa obtinerii, pana in 2015, a unuia dintre cele 12 proiecte demonstrative de captare si stocare a dioxidului de carbon, cu finantare din partea Comisiei Europene (CE). In ceea ce priveste productia de energie din surse regenerabile in Romania, procentul acestora din totalul energiei este de aproape 18 la suta, provenind din surse hidro si bio.

Bellona Europa este o organizatie internationala non-guvernamentala de mediu, fondata in 1986 la Oslo, Norvegia. La sfarsitul anilor '80, popularitatea Bellona Europa a crescut datorita actiunilor intreprinse impotriva industriilor cu impact negativ asupra mediului, precum deseurile toxice sau contaminarea nucleara. Fundatia detine, in prezent, birouri la Oslo, Bruxelles, Washington, Sankt-Petersburg si Murmansk. Activitatea organizatiei este sustinuta de expertiza celor peste 60 de specialisti in ecologie, inginerie, fizica, economie, jurnalism, stiinte juridice si politice. Bellona Europa isi propune, astfel, sa-si extinda activitatea in mai multe tari.

La finele lunii iunie, Tudor Serban, secretar de stat in cadrul Ministerul Economiei (ME), declara, pentru Agerpres, ca primul proiect din Romania privind captarea dioxidului de carbon produs de termocentrale va fi realizat in 2010, cu sprijinul celei mai mari companii norvegiene din domeniu, iar valoarea totala a acestuia va ajunge la 400-500 milioane euro. 'Momentan nu a fost stabilita termocentrala asupra careia va fi implementat acest proiect', a adaugat Serban. Reprezentantul ME a reamintit ca in 2010, 2011 sau 2012, centralele importante din Romania ar putea fi oprite din cauza emisiilor de noxe, fapt pentru care autoritatile au fost, deja, somate de catre CE.