Friday, July 10, 2009

isramart : “Pana” in stabilizarea climatului - cercetări în domeniul schimbărilor climaterice

isramart news:
Conceptul de „pană” a stabilizării a fost propus de cercetătorii de la Carbon Mitigation Initiative (CMI) pentru a face o breşă în copleşitoarea provocare a combaterii emisiilor care apar. CMI a realizat două grafice cu două cazuri de proiecţii ale emisiilor: o traiectorie obişnuită de emisii şi o traiectorie a stabilizării climatului.

Zona dintre emisiile de carburanţi fosili obişnuiţi şi targetul de emisii reprezentat de triunghiul verde constituie valoarea necesară a reducerii emisiei de carbon. Mai este cunoscut şi sub denumirea de triunghi de stabilizare. Acest triunghi poate fi împărţit în felii teoretice cunoscute şi ca „pene” de stabilizare.
„Penele” ne ajută să înţelegem şi să evaluăm opţiunile privind încetinirea emisiilor de dioxid de carbon.

Unele tehnologii şi practici au potenţialul de a fi „pene” multiple, deşi niciuna nu are potenţialul de a rezolva întreaga problemă.

Previziunile indică o gamă de 7 până la 14 „pene” necesare stabilizării climatului în funcţie de scopuri şi asumări. Semnificativ este că implementarea unei „pene” poate avea impact asupra potenţialului de reducere a emisiilor altei „pene”. De exemplu, dacă se reduc emisiile din generatoarele de curent, atunci se reduc şi emisiile din randamentul energetic.

Există alternative care pot reduce emisiile de carburanţi, cum ar fi:
- Creşterea randamentului combustibililor;
- Reducerea numărului de călătorii cu autoturismele prin investiţii în transportul urban sau planificarea urbană;
- Implementarea unor măsuri eficiente care să conducă la scăderi riguroase ale consumului de energie.

O evaluare diferită afirmă că „pana” poate fi produsă şi din combinaţia de căldură şi energie electrică. Cunoscută şi sub denumirea de cogenerare, această metodă creşte eficienţa producerii de energie electrică prin utilizarea reziduurilor de căldură la încălzirea locuinţelor şi alimentărilor cu apă.

Nu există nicio discuţie explicită referitoare la cost în analiza „penei” de stabilizare. McKinsey & Company au creat o curbă a scăderii costului prin noi tehnologii şi practici. S-a constatat că măsurile de eficientizare au creat de fapt costuri negative, în timp ce unele tehnologii au fost metode mai scumpe pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Poate că „penele” de stabilizare a climatului pot constitui o sursă semnificativă pentru dezvoltarea cercetărilor în domeniu şi rămâne ca viitorul să ne dea răspunsul pe această temă.