Thursday, July 23, 2009

isramart : Economisirea apei poate reduce 30% din emisiile gospodariilor

Isramart news:
Britanicii ar putea reduce cu 30% emisiile de dioxid de carbon rezultate din incalzirea apei daca respecta cateva sfaturi simple, cum ar fi folosirea de tevi izolate si de robinete cu debit mic, potrivit expertilor in energie citati de The Guardian.

Expertii sustin ca implementarea catorva masuri de economisire a apei poate aduce unei locuinte o economie de 225 de lire pe an.

Organizatiile Energy Saving Trust (EST) si Environment Agency au examinat nivelul de dioxid de carbon produs de utilizarea apei in gospodariile din Marea Britanie. Concluziile arata ca incalizrea apei continua sa fie o sursa importanta de emisii de dioxid de carbon si ca situatia va persista, in lipsa unor masuri de reducere a cererii si a pierderilor cauzate de boilerele ineficiente.

Peste un sfert din emisiile de dioxid de carbon din Marea Britanie sunt cauzate de folosirea energiei in gospodarii. In incercarea de a reduce emisiile cu 80% pana in 2050, guvernul londonez a anuntat masuri de reducere a amprentei de carbon a locuintelor si intentioneaza ca toate locuintele construite incepand cu 2016 sa aiba zero emisii.

Insa energia folosita pentru incalzirea apei, responsabila pentru 23% din amprenta de carbon a unei locuinte, nu va fi redusa prin propunerile guvernului.

“Daca eforturile pentru a obtine locuinte cu zero emisii merg conform planului, pana in momentul in care obtii o casa cu adevarat eficienta energetic, energia necesara incalzirii spatiului este foarte mic, insa daca nu faci ceva in privinta apei, incalzirea ei va genera 70% din emisiile intregii case”, a declarat Magda Styles, manager in cadrul EST. Ea a adaugat ca masurile simple de reducere a consumului de apa si de crestere a eficientei pot elimina 5% din emisiile associate managementului apei si ar echivala cu retragerea de pe sosele a 600.000 de masini.

Raportul arata ca inlocuirea unui cap de dus cu un debit de 16 litri pe minut cu unul cu sase litri pe minut si folosirea unei toalete cu o capacitate de 4,5 litri in loc de 9 litri reprezinta o economie de 67 metri cubi de apa, 371 kilograme de dioxid de carbon si 225 de lire anual.