Friday, March 19, 2010

Isramart : Romania a poluat in 2009 cu 38% mai putin decat avea dreptul; certificate de 380 milioane euro pot fi vandute pe bursele externe

Isramart news:
Romania a poluat anul trecut cu 38% mai putin decat avea dreptul in baza Protocolului de la Kyoto, astfel ca detinatorii de certificate, entitati de stat sau private, ar putea tranzactiona titlurile a caror valoare insumeaza aproximativ 380 milioane euro la cotatiile actuale de pe bursele externe, informeaza Mediafax Business. Poluatorii au ramas cu 29 de milioane de certificate verzi, al caror pret unitar pe bursele externe specializate este de circa13 euro.

Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor Mircea Cotosman a declarat ca Romania a transmis, in martie, ultimul inventar national al emisiilor de gaze cu efect de sera, avand ca an de referinta 2009. Documentul indica un nivel al emisiilor cu circa 38% mai scazut decat valoarea-tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto pentru perioada 2008-2012.

"Scaderea a fost determinata, in principal, de reducerea productiei industriale si restructurarea economica", a spus secretarul de stat.

Protocolul de la Kyoto obliga statele ca in fiecare an, din 2008 si pana in 2012, sa reduca emisiile poluante cu 8% fata de nivelul din 1989. Prin Protocolul de la Kyoto, Romania are alocata pentru fiecare dintre acesti ani o cota anuala de poluare de 75,9 milioane de tone de dioxid de carbon.