Tuesday, March 16, 2010

Isramart : Romania pierde 1 miliard de euro daca nu gestioneaza inteligent emisiile

Isramart news:
Emisiile de carbon sunt o resursa din care Romania, la fel ca restul tarilor din Europa de Est, ar putea castiga pana la un miliard de euro prin vanzarea certificatelor de emisii. Din cauza gestiunii proaste, niciun leu nu a ajuns pana acum in bugetul tarii. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus, luni, la intalnirea ministrilor Mediului din statele UE, de la Bruxelles, ca certificatele de emisii sa ramana valabile si dupa anul 2012, chiar daca la summitul climatic de la Copenhaga din decembrie nu s-a ajuns la un acord international pe aceasta tema.

“Certificatele de emisii, ce valoreaza sume de ordinul miliardelor, sunt o resursa. In functie de cum o gestionam, pierdem sau castigam miliardul de euro <>, nu ca cele pe care le asteptam de la FMI sau de la UE, care vin sub forma de credit, cu dobanda”, a afirmat pentru Green Report Ionut Purica, expert pe energie si mediu al Academiei Romane.

Prelungirea protocolului de la Kyoto e in interesul Romaniei

Certificatele de emisii sunt o "moneda de schimb" intre tarile care polueaza si cele cu o industrie mai putin dezvoltata sau mai putin poluanta. Astfel, fiecare semnatar al protocolului de la Kyoto primeste anual o cota de poluare, cuantificabila in certificate. In cazul in care produce anual mai putine emisii decat i-au fost alocate, respectivul stat poate vinde o parte din certificatele pe care le detine, dand astfel dreptul altei tari sa polueze peste limita care i-a fost initial stabillita.

Potrivit expertului de mediu al Academiei Romane, exista un trend de nerecunoastere a acestor certificate dupa 2012, cand protocolul de la Kyoto expira.

„E in interesul nostru, al Romaniei si al tarilor din Europa de Est, ca certificatele sa se pastreze. Prin politicile europene de eficienta energetica pentru 2020, va fi nevoie de un transfer de tehnologii catre tarile din est. Iar daca acestea au banii de pe certificate, vor putea cumpara tehnologia fara credite. La Copenhaga nu se sustinea pozitia aceasta, pentru ca noi participam ca membru al Uniunii Europene, ce avea o singura voce”, a mai spus Ionut Purica.

In acest sens, ministrul Mediului a cerut mentinerea protocolului de la Kyoto. "Am propus sa avem continuitate, sa mentinem daca vreti cadrul legal existent la nivel international in problematica poluarii industriale si a combaterii schimbarilor climatice”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Laszlo Borbely, adaugand ca Spania si Japonia sunt interesate sa cumpere certificate de la noi.

ONG-urile de mediu din Romania saluta pozitia ministrului Mediului, dar amintesc ca ea trebuia sustinuta puternic si in cadrul summitului din decembrie de la Copenhaga.

„In Romania, emisiile au scazut oricum foarte mult dupa 1989, iar acum, marea majoritate a poluantilor provin de la colosii industriali si din trafic. Din acest motiv, noi putem vinde certificatele”, a declarat pentru Green Report Anamaria Bogdan, manager de comunicare in cadrul asociatiei MaiMultVerde.

Niciun studiu despre impactul tintelor pentru emisii

Romania a sustinut la Bruxelles si cresterea tintei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon peste 20%.

„Pentru Romania, sunt esentiale aspectele legate de asigurarea continuitatii cadrului legal existent la nivel international si, respectiv, modul in care va fi determinata trecerea UE la un obiectiv de reducere mai mare de 20% ”, a subliniat ministrul Mediului si Padurilor la Reuniunea Consiliului de Mediu de la Bruxelles.

Cu toate acestea, in lipsa unei analize serioase, impactul acestei tinte asupra economiei nu poate fi estimat. „Trecerea de la tinta de 20% la 30% in 2020 poate sa induca niste aspecte legate de dezvoltarea economica, pe care noi nici macar nu le stim, pentru ca la noi nu se fac studii, spre deosebire de Polonia, Ungaria si Cehia. Noi nu avem niciun studiu”, a explicat Ionut Purica.