Friday, March 19, 2010

Isramart : Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera au fost calificate ca valori mobiliare

Isramart news:
În vederea informării corecte şi complete a tuturor celor interesaţi, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) face următoarele precizări cu privire la Avizul nr.10/22.02.2010, prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost calificate ca valori mobiliare.

C.N.V.M. a emis Avizul nr.10/22.02.2010 în vederea creșterii transparenței tranzacționării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și a protecției investitorilor, precum și pentru diversificarea instrumentelor financiare care pot fi tranzacționate pe piața de capital.

Avantajul tranzacţionării acestor certificate pe piaţa de capital este dat şi de faptul că prețurile de vânzare și cumpărare se formează în urma cererii și ofertei de certificate de emisii, fiind corelate cu prețurile certificatelor tranzacționate pe piețele spot din Uniunea Europeană, în special prin intermediul operațiunilor de arbitraj, care eficientizează sistemele de cotare și aduc prețurile la niveluri identice pe toate piețele.Operatorii români de instalaţii aflaţi sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pot efectua tranzacţii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu, fără utilizarea intermediarilor specifici pieţei de capital, în condiţiile în care contrapărţile sunt operatori români sau străini.

Orice tranzacţionare ulterioară a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către alte persoane decât operatorii de instalaţii intră sub incidenţa Legii nr.297/2004. Astfel, investitorii pot tranzacţiona aceste certificate prin intermediul unei pieţe reglementate sau al unui sistem alternativ de tranzacţionare din România, cu utilizarea intermediarilor specifici pieţei de capital.

Totodată, Avizul C.N.V.M. nr.10/22.02.2010 nu exclude posibilitatea ca operatorii de instalaţii să achiziţioneze în vederea exercitării propriilor activităţi profesionale sau să înstrăineze, în cazul deţinerii unei cantităţi suplimentare, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care le-au fost alocate prin Planul naţional de alocare şi pe pieţe din afara României, fără obligaţia de a utiliza intermediarii prevăzuţi în Legea nr.297/2004 privind piaţa de capital.

Reiterăm faptul că prin calificarea ca valori mobiliare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră se elimină din lanţul tranzacţiilor intermediarii nereglementaţi, neautorizaţi şi nesupravegheaţi de nicio autoritate competentă şi se asigură un mediu competitiv tranzacţiilor transfrontaliere cu astfel de certificate.