Monday, March 8, 2010

Isramart : Certificatele de emisii pot fi tranzacţionate pe bursă

Isramart news:
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră ca valori mobiliare, putând astfel fi tranzacţionate direct pe pieţele de capital.
CNVM mai înregistrase o dată aceste instrumente ca valori mobiliare şi în aprilie 2009, dar ulterior le-a retras avizul, pentru clarificarea unor aspecte de ordin tehnic şi legal referitoare la tranzacţionarea pe piaţa de capital a acestor certificate.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se vor vinde exclusiv prin brokeri autorizaţi, potrivit noilor documente. Excepţii sunt operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, care vor putea efectua tranzacţii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită.

Pentru perioada 2008-2012, plafonul european este 2,08 miliarde de tone de emisii anual. Din această valoare, plafonul României este de 75,9 milioane de tone anual, adică 3,6%.