Friday, March 26, 2010

Isramart : China bate SUA la investitii in energie curata

Isramart news:
China a depasit Statele Unite in 2009 la investitiile in energiile regenerabile, arata un studiu al Pew Charitable Trusts, informeaza BBC. Analiza arata ca investitiile chineze au atins valoarea de 34,6 miliarde de dolari, dublu fata de SUA.

Locul doi a fost ocupat de Marea Britanie, urmata de Spania si Brazilia. Cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat in Coreea de Sud unde capacitatea instalata de energie curata a crescut cu 250% in ultimii cinci ani.

La nivel global, investitiile s-au dublat in ultimii cinci ani, situatia economica nefavorabila avand o influenta minora.

“Chiar si in mijlocul recesiunii mondiale, piata energiilor regenerabile a inregistrat o crestere impresionanta”, a declarat Phyllis Cuttino, director al campaniei pe schimbari climatice a Pew. “Tarile stiu ca investitiile in energia curata inseamna innoirea bazelor de productie, pot crea oportunitati de export si joburi”, a adaugat aceasta.

La capitolul capacitatii instalate, SUA detin in continuare conducerea, insa vor fi depasite de China in acest an daca va continua acelasi trend.

Obiectivul Chinei de a avea 30 GW de energie regenerabila instalata pana in 2020 este pe punctual de a fi depasit doar prin intermediul energiei eoliene, noi obiective fiind in pregatire, in prezent. Cu toate acestea, si consumul de combustibili fosilie se extinde rapid in China. Regenerabile reprezinta, inca, un procent mic din rezervele de energie, tinta generala fiind de 15% din energia totala pana in 2020.