Tuesday, March 16, 2010

Isramart : Certificatele de emisii CO2 se vor tranzactiona la BVB

Isramart news:
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat reglementarile interne care permit tranzactionarea certificate de emisii de bioxid de carbon, a declarat Stere Farmache, presedintele BVB. "Marile intreprinderi si nu numai ar putea deveni cei dantai furnizori de lichiditate pe aceasta piata", a mai spus Stere Farmache, pentru Banii Nostri.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera au fost clasdificate drept valori mobiliare de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pietei de capital). CNVM a permis astfel brokerilor sa intermedieze tranzactionarea certificatelor, respectiv burselor sa gazduiasca astfel de tranzactii. Autoritatea pietei de capital urmeaza sa aprobe modificarile reglementarilor aprobate de Consiliul de administratie al BVB.
Pe de alta parte, ca urmare a inchiderii mai multor capacitati de producatie poluatoare, Romania are un excedent de drepturi de emisie de circa 350 de milioane de tone de bioxid de carbon, potrivit Protocolului de la Kyoto. Adica s-ar putea vinde cam tot atatea milioane de certificate de emisie in valoare de circa doua miliarde de euro. Guvernul lucreaza de mai bine de un an la un act normativ care sa clarifice problema, dar, intre timp, pretul tonei de CO2 scade pe masura ce alte tari ies pe piata cu propriile titluri.