Monday, March 15, 2010

Isramart : Certificatele de emisii de CO2 vor ajunge şi la BVB

Isramart news:
Consiliul de Administraţie al BVB a aprobat tranzacţionarea pe piaţa de la Bucureşti a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care au fost înregistrate în februarie ca valori mobiliare de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Am adus o modificare la Codul Bursei prin care să se tranzacţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră la BVB, întrucât CNVM a catalogat aceste certificate drept valori mobiliare. Acum, Depozitarul Central trebuie să se conecteze la sistemul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a putea fi realizate tranzacţii cu aceste certificate", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Stere Farmache, potrivit Mediafax.
Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzacţionate ca activ suport încă din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenţă la o zi şi livrare fizică în ziua următoare. CNVM a înregistrat în luna februarie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare şi a stabilit că tranzacţionarea acestora se va desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită. Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 mld. tone de emisii anual.
Din această valoare, plafonul României este de 75,9 mil. tone anual, adică 3,6%. La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzacţionarea acestor certificate sunt Bluenext, European Climate Exchange şi Intercontinental Exchange.