Tuesday, March 23, 2010

Isramart : Poluarea aerului, mai periculoasa decat accidentele rutiere

Isramart news:
Aerul poluat din Marea Britanie este mai periculos pentru viata oamenilor decat fumatul pasiv, accidentele rutiere si obezitatea, sustin membrii parlamentului britanic care au prezentat o evaluare a masurilor luate de guvern pentru imbunatatirea calitatii aerului, informeaza The Ecologist.

Calitatea proasta a aerului reduce speranta medie de viata cu sapte – opt luni si ar putea duce la pana la 50.000 de decese premature in fiecare an, arata raportul Comitetului pentru Audit Ecologic (EAC). Membrii Comitetului spun ca Marea Britanie ar trebui sa fie rusinata de calitatea aerului si cer masuri drastice in strategia de transport pentru a imbunatati situatia. Raportul mai arata ca lipsa actiunilor in acest sens ar duce la amenzi din partea Uniunii Europene de pana la 300 de milioane de lire sterline.

Londra a fost atentionata in repetate randuri pentru esecul de a nu depasi limitele de pulberi in suspensie PM 10, care sunt periculoase in primul rand pentru bolnavii de astm. “Aproape o treime dintre bolnavii de astm spun ca o reducere a poluarii aerului este singurul lucru care le-ar imbunatati calitatea vietii”, a declarat un purtator de cuvant al asociatiei Asthma UK.

Expertii motiveaza lipsa de masuri concrete prin pasarea de responsabilitate intre autoritati. “Primaria acuza guvernul, guvernul acuza primaria”, a declarat Alan Andrews, avocat al Client Earth. In acest timp, londonezii respira cel mai poluat aer din Europa, a adaugat acesta.