Friday, March 5, 2010

Isramart : Omul provoaca incalzirea globala

Isramart news:
Biroul Meteorologic din Marea Britanie sustine ca dovezile potrivit carora activitatile umane cauzeaza incalzirea globala sunt tot mai clare, informeaza BBC. Cercetatorii britanici spun ca acest lucru e mai evident decat in 2007, cand Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice a realizat ultimul studiu pe aceasta tema.

Analiza celor de la Met Office a luat in calcul 110 lucrari de cercetare pe acest subiect. Concluziile lor arata ca pamantul sufera modificari rapide, probabil din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera.

In 2007, raportul celor de la IPPC concluziona ca dovezile sunt “inechivoce” si arata ca pamantul se incalzeste, cel mai probabil din cauza arderii combustibililor fosili.

De atunci, dovezile potrivit carora activitatile omului sunt responsabile pentru cresterea temperaturilor sunt tot mai numeroase, arata studiul cercetatorului Peter Stott si colegilor de la Met Office.

“Lucrarea noastra nu analizeaza doar temperaturile, ci si reducerea ghetii arctice si include modificarile precipitatiilor si faptul ca atmosfera devine tot mai umeda”, a declarat Peter Stott. “Toate aceste aspecte ale sistemului climatic fac impreuna o imagine a efectelor influentei umane asupra climatului”, a adaugat acesta.

Studiul Met Office apare in contextul in care intreaga baza stiintifica a schimbarilor climatice este pusa la indoiala ca urmare a controverselor recente. Cercetatorii de la Biroul britanic de Meteorologie spun ca lucrarea lor nu face parte dintr-o ofensiva a comunitatii de cercetatori climatic