Monday, March 29, 2010

Isramart : Britanicii vor sa dea ceasul cu 2 ore inainte pentru a reduce consumul de energie

Isramart news:
Atat laburistii, cat si conservatorii britanici sunt de acord cu modificarea suplimentara a orelor de vara si de iarna in Marea Britanie, pentru folosirea optima a luminii naturale si pentru a reduce consumul de energie din iluminatul artificial, in ciuda opozitiei scotienilor, transmite The Guardian.

In prezent, ceasurile din Marea Britanie au trecut la ora de vara, adica GMT + 1, si se vor intoarce la ora astronomica pe 31 octombrie, la fel ca cele din Romania. Parlamentarii britanici, influentati de organizatiile care militeaza pentru siguranta rutiera si pentru mediu, vor ca ceasurile sa fie fixate cu o ora inainte iarna, pana la GMT+1, si cu doua ore in avans vara, adica GMT+2.

Organizatia britanica "Lighter Later" sustine ca masura ar reduce emisiile de dioxid de carbon cu o jumatate de milion de tone pe an. Propunerile de acest tip au atras de fiecare data protestele grupurilor de lobby ale Scotiei. Acestia se plang de faptul ca diminetile ar deveni si mai intunecate decat sunt deja.

“Chiar daca planul ar fi benefic pentru cei din sud, in Scotia, majoritatea oamenilor prefera o ora suplimentara de lumina dimineata. Copiii din circumscriptia mea nu trebuie sa fie fortati sa mearga la scoala pe intuneric”, a declarat parlamentarul scotian Angus MacNeil.

Cu toate acestea, secretarul de stat pentru cultura, media si sport Ben Bradshaw sustine ca modificarea ar fi benefica pentru “afaceri, turism, mediu, ar creste siguranta si bunastarea oamenilor”. El a amintit si ca masura ar asigura seri de vara mai lungi pe durata Jocurilor Olimpice din 2012, ce vor avea loc in Londra.

Pana acum, opt incercari succesive de a modifica ora, incepand cu 1994, au esuat.