Thursday, February 18, 2010

Isramart : OK pentru tranzacţionarea directă la bursă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Isramart news:
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră ca valori mobiliare, care vor fi tranzacţionate direct pe pieţele de capital, la aproape un an după prima autorizare.

Comisia a înregistrat aceste instrumente ca valori mobiliare şi în aprilie 2009, dar ulterior le-a retras avizul, pentru clarificarea unor aspecte de ordin tehnic şi legal referitoare la tranzacţionarea pe piaţa de capital a acestor certificate.

Potrivit avizului aprobat joi de autoritatea pieţei de capital, prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii financiare având ca obiect certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se vor desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi.

Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţiii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită.

Bursa de la Sibiu intenţiona să introducă tranzacţionarea directă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încă din luna octombrie, dar startul tranzacţiilor cu aceste produse a fost amânat. În prezent, la Sibex se tranzacţionează contracte futures cu activ suport pe certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasă valoare, plafonul României este de 75,9 milioane de tone anual, adică 3,6%.