Wednesday, February 17, 2010

Isramart : Azomures investeste 22 milioane de dolari pentru reducerea poluarii

Isramart news:
Problema poluarii create de combinatul „Azomures” este pe cale sa fie rezolvata. Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, este foarte hotarât sa vina cu solutii pentru ca aerul din Târgu-Mures sa fie mult mai curat. Conducerea combinatului a purtat o discutie cu ministrul în care a venit cu propunerea de investire a sumei de 22 de milioane dolari, pâna la sfârsitul anului 2011, pentru reducerea poluarii.

De asemenea, pâna în anul 2015 conducerea Azomures a venit cu propunerea de investire a 116 milioane de dolari pentru reducerea poluarii cu amoniac. „Am avut placuta surpriza sa primesc un material prin care se prevad urmatoarele: va fi o investitie suplimentara de 22 milioane de dolari care cel târziu pâna la sfârsitul anului 2011 sa reduca drastic poluarea, focusat pe aceste turnuri de amoniac. Va avea loc înaltarea cosurilor de evacuare si crearea unor noi instalatii de granulare-solidificare pentru azotatul de amoniu dar si pentru îngrasaminte. O alta investitie care va dura pâna în anul 2015, este de 116 milioane de dolari si se refera la modernizarea completa a doua instalatii de amoniac si a instalatiei de uree”, a declarat Borbely.



Doru Opriscan, apreciat de ministru

Ministrul a apreciat activitatea lui Doru Opriscan, deputat PD-L, care a avut un rol foarte activ în efectuarea demersurilor pentru stoparea poluarii. Borbely Laszlo este încrezator ca aceste angajamente date în scris vor duce la stoparea definitiva a poluarii.

O alta problema ridicata a fost cea a unui analizor foarte performant detinut de catre Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu. Cei de acolo au cumparat acea aparatura însa nu au bani sa o certifice metrologic. Ministrul le-a dat termen de o saptamâna sa rezolve aceasta problema. “Laboratorul detine un analizor foarte performant pentru determinarea emisiilor de amoniac dar si de alte substante poluatoare. Echipamenele nu detin certificate de verificare metrologica si da calibrare initiala. Nu au avut bani. Deci au avut bani sa cumpere acest analizor foarte performant dar nu mai au bani sa îl certifice. Le-am dat o saptamâna si vom vedea ce masuri mai luam”, a mai spus ministrul.

Borbely Laszlo a tinut sa precizeze faptul ca nu se mai putea continua în situatia de fata, situatie în care Azomures a primit amenzi de 80, 50 si respectiv 20 mii lei pentru emisiile înregistrate în aer. Ministrul s-a declarat nemultumit de avizul dat în 2007 de catre Agentia de Mediu din Sibiu care este “foarte generos cu cei din conducerea combinatului”.

Conducerea combinatului Azomures, prin reprezentantul relatiilor cu publicul, Adrian Grosu, a anuntat ca se va remite saptamâna viitoare un comunicat privind hotarârile luate în sedinta de ieri a membrilor conducerii, precum si concluziile la care s-a ajuns.