Thursday, February 18, 2010

Isramart : Ce vrea Gazprom în România

Isramart news:
Experţii în domeniul energetic cred că gigantul rus Gazprom are planuri mari în România. Pe lângă dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare şi investiţiile în producţia de energie electrică, Gazprom este interesat să vândă în numele României certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Există posibilitatea ca autorităţile române să fi purtat deja discuţii cu Gazprom în privinţa tranzacţionării certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Declaraţia a fost făcută de expertul în energie Stanislav Rimschi.

"Gazprom ar fi interesata de tranzactionarea emisiilor de CO2 alocate Romaniei. Putea fi un subiect in discutia de azi? Nu stiu, dar Gazprom in mod indubitabil are capacitatea institutionala de a oferi acest serviciu. Care e costul? Ca ordin de marime nu pot depasi cateva procente din valoarea tranzactiei", a declarat Stanislav Rimschi.

România are un surplus de circa 350 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon.

"Pentru România, o monetizare a certificatelor de CO2 alocate conform protocolului de la Kyoto ar însemna aproximativ un miliard jumate de euro", a explicat Rimschi.