Friday, February 12, 2010

Isramart : Franta ar vrea sa construiasca o centrala nucleara in Romania

Isramart news:
Secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE francez, Pierre Lellouche, a declarat ca Franta ar dori sa construiasca in Romania o centrala nucleara in cooperare cu industria romaneasca, el adaugand ca domeniul nuclear este important pentru securitatea energetica, potrivit Mediafax.

"Romania, alaturi de Polonia, Slovacia, Italia, Marea Britanie si, bineinteles, Franta sunt tari care au programe nucleare in curs si proiecte precise, cum ar fi proiectul de construire a unei a doua centrale nucleare in Romania", a comentat Lellouche. El a spus ca Guvernul roman va trebui sa decida in acest an asupra proiectului.

"Exista o cooperare intre noi si eu doresc ca viitoarea centrala romaneasca sa fie una franceza, fabricata cu ajutorul industriei romanesti, in deplina cooperare", a spus Lellouche, care a adaugat ca centrale franceze si sistemele de protectie ale acestora sunt cele mai bune.

Intrebat daca exista vreo intelegere intre Romania si Franta pentru construirea unei viitoare centrale, el a spus ca exista acorduri la nivelul comisiilor de specialitate in domeniul energiei dar "in ceea ce priveste achizitionarea unei centrale Guvernul roman este cel care trebuie sa faca o cerere de oferta in legatura cu ceea ce a decis".

Oficialul francez a mai spus ca demersurile pentru construirea unei centrale sunt de durata. "Aceste lucruri dureaza foarte mult, este vorba despre investitii de durata, iar Romania este in criza economica, asemenea restului Europei, deci este posibil sa existe si probleme de finantare.(...) Dar discutam despre un instrument indispensabil pentru securitatea energetica".

De altfel, oficialul francez a amintit ca securitatea energetica este o tema prioritara a Uniunii Europene. "Dupa cum stiti, in Franta, 90 % din securitatea energetica este asigurata de centralele nucleare. Acest lucru ne da o mare rezistenta in cazul in care exista probleme de aprovizionare", a spus el.

Lellouche s-a pronuntat pentru limitarea dependentei energetice de aprovizionari, el promovand in acest sens importanta utilizarii domeniului nuclear cu respectarea angajamentelor pentru combaterea schimbarilor climatice.