Tuesday, February 23, 2010

Isramart : EPA "imblanzeste" regulamentele ce limiteaza CO2-ul

Isramart news:
Agentia americana de mediu (EPA) a anuntat luni ca va atenua regulamentele privind emisiile de dioxid de carbon, pentru a inlatura temerile legate de impactul pe care il vor avea asupra economiei, transmite Reuters.

Administratia Obama a cerut ca EPA sa reglementeze aceste emisii, pentru a-i forta pe marii poluatori sa sprijine legislatia de mediu, blocata in Congres. "Imblanzirea" regulamentelor ar putea acorda mai mult timp senatorilor sa dezvolte un proiect de lege viabil, care sa includa si o tinta pentru emisii.

In septembie, EPA anunta ca va cere centralelor pe carbune, rafinariilor si altor companii care emit mai mult de 25.000 de tone de gaze cu efect de sera pe an sa obtina permise care sa demonstreze ca folosesc cea mai buna tehnologie disponibila. Noile regulamente vor fi facute publice la sfarsitul lunii martie.

Anuntul facut luni de EPA vine ca raspuns la o scrisoare trimisa de senatorul democrat Jay Rockefeller, semnata si de alti senatori. Acestia se plangeau ca limitarea emisiilor va afecta productia centralelor energetice. Reuters citeaza surse din Congresul american, care arata ca Rockefeller va propune o lege prin care tinta pentru emisii va fi amanata pentru 2-3 ani. Mai mult, senatorul republican de Alaska, Lisa Murkowski, ar putea propune in martie un proiect legislativ prin care i se interzice definitiv Agentiei de mediu sa limiteze emisiile de CO2.

Directorul EPA, Lisa Jackson, a declarat ca noile regulamente vor intra in vigoare cel devreme in 2011, iar in cazul centralelor mici, masurile ar putea fi amanate pana in 2016.