Wednesday, February 17, 2010

Isramart : Deputatii europeni solicita cooperarea obligatorie in domeniul impozitarii

Isramart news:
In urma dezbaterii de luni cu privire la impozitare, Parlamentul European a adoptat 3 rezolutii legislative referitoare la cooperarea administrativa in domeniul fiscal si recuperarea creantelor privind impozitele, precum si un raport din initiativa proprie pe tema bunei guvernante in chestiuni fiscale.
Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor privind taxe, impozite, drepturi si alte masuri

Un sistem eficient de cooperare si recuperare in domeniul fiscal constituie una dintre pietrele de temelie ale pietei interne, dat fiind ca permite statelor membre si le incurajeaza pe acestea sa elimine masurile de protectie discriminatorii din cadrul operatiunilor transfrontaliere pe care le-au adoptat pentru a evita evaziunea si pierderile fiscale.

Dispozitiile nationale in materie de recuperare se aplica doar in interiorul granitelor nationale. Autoritatile administrative nu pot recupera ele insele taxe si impozite din afara teritoriului propriului lor stat membru. In acelasi timp, mobilitatea persoanelor si a capitalurilor este in crestere, iar evazionistii profita de limitarea teritoriala a competentelor autoritatilor pentru a-si declara insolventa in tari in care au datorii fiscale.

Prin urmare, a fost necesara elaborarea de dispozitii pentru un sistem mai eficient de asistenta in materie de recuperare in cadrul pietei interne care sa garanteze proceduri de asistenta pentru recuperare rapide, eficiente si uniforme intre statele membre. De mentionat ca, eficacitatea recuperarii este foarte scazuta, cu o rata globala de recuperare de doar aproximativ 5%.

"Aceasta directiva va contribui nu numai la cresterea eficientei in acest domeniu, al recuperarii datoriilor, dar va contribui si la mai buna functionalitate a pietei unice (...) Se imbunatatesc radical o serie de aspecte importante ale recuperarii datoriilor: schimbul de informatii dintre autoritati, modalitatile de urmarire a datoriilor si feedbackul care este necesar Comisiei Europene pentru a monitoriza o activitate in continua crestere ca numar de cazuri intre statele membre", a declarat in cadrul dezbaterii raportorul PE, Theodor Stolojan.

Cooperarea administrativa in domeniul fiscal

Rezolutia transmite un semnal puternic in favoarea propunerii Comisiei de a introduce un sistem automat de date intre Statele Membre in domeniul tuturor impozitelor, mai putin pentru TVA si accize, sector in care exista deja reguli similare. Parlamentul a introdus imbunatatiri tehnice care permit eliminarea secretului bancar.

Aplicarea optionala si temporara a mecanismului de taxare inversa in legatura cu furnizarea anumitor bunuri si servicii care prezinta risc de frauda

Statele membre sunt in prezent private de miliarde de euro sub forma de venituri din impozite din cauza unei fraude de TVA, care se refera la comercializare a emisiilor cu efect de sera. Comisia a propus o directiva care aplica un mecanism de taxare inversa pentru a aborda tocmai aceasta problema. Rezolutia PE modifica aceasta propunere legislativa solicitand ca, atunci cand statele membre decid sa aplice sistemului de taxare inversa, va fi obligatorie pentru acestea sa includa comertul de certificate de emisii cu efect de sera. Raportul, de asemenea, urmareste sa reduca povara administrativa asupra companiilor.

Promovarea bunei guvernante in chestiuni fiscale

Raportul din proprie initiativa trateaza problematica complexa a reglementarii fiscale in UE si vine ca un raspuns la Comunicarea Comisiei din aprilie 2009 privind guvernarea fiscala. Rezolutia condamna cu fermitate paradisurile fiscale, indeamna statele membre sa acorde prioritate luptei impotriva lor si solicita un registru public pentru a creste gradul de transparenta in ceea ce priveste relatiile companiilor cu paradisuri fiscale. De asemenea, se accentueaza puternic necesitatea schimbului automat de informatii, astfel incat sa se puna capat secretului bancar, solicita mai multe masuri pentru combaterea fraudei cu TVA si propune utilizarea de sanctiuni si stimulente pentru imbunatatirea guvernantei fiscale.