Tuesday, February 23, 2010

Isramart : Liber la tranzacţii cu certificatele de emisii de CO2

Isramart news:
Contractul CO2 are scadenţa de o zi, iar tranzacţiile cu certificatele executate în cursul unei sesiuni sunt garantate de către Casa Română de Compensaţie (CRC).
Fabrica de paine
23 Feb 2010 Fabrica de paine
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat liber azi la tranzacţiile cu certificatele de emisii gaze cu efect de seră, acestea fiind clasificate ca valori mobiliare. În prezent, Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu (Sibex) administrează singura piaţă din România pe care aceste certificate se pot tranzacţiona în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mai mult, Sibex utilizează aceeaşi platformă de tranzacţionare (Global Vision furnizată de Trayport Ltd. Londra) pe care se tranzacţionează peste 95% din certificatele CO2 la nivel european. “Prin decizia de clasificare a certificatelor de emisii de CO2 ca valori mobiliare şi prin posibilitatea tranzacţionări lor la Bursa din Sibiu, CNVM şi Sibex deschid practic un nou segment de piaţă pentru intermediari, oferindu-le posibilitatea de a tranzacţiona pe o piaţă nouă cu un potenţial de zeci de milioane de euro.
Potenţialul său este evidenţiat şi de faptul că au existat deja contacte cu cel puţin 6 brokeri din afara ţării privind tranzacţionarea certificatelor de CO2”, a declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex.

Încă din luna decembrie 2009, Bursa din Sibiu a lansat contractul futures CO2 2008 - 2012 reprezentând echivalentul a 100 certificate de emisii gaze cu efect de seră (100 tone emisii CO2). Acest contract se tranzacţionează pe sistemul electronic al Bursei din Sibiu prin intermediul a 38 de membri autorizaţi (Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare și bănci comerciale), având preţul exprimat în lei și nefiind purtător de TVA. Contractul CO2 2008 - 2012 are scadenţa de o zi, iar tranzacţiile cu certificatele executate în cursul unei sesiuni sunt garantate de către Casa Română de Compensaţie (CRC). Livrarea certificatelor către cumpărători, respectiv virarea contravalorii acestora către vânzători sunt asigurate de asemenea de către CRC a doua zi după executarea tranzacţiei.

Pentru a avea acces la această piaţă a emisiilor de gaze cu efect de seră, toţi membrii Sibex şi CRC care doresc să tranzacţioneze contracte CO2 2008 - 2010 trebuie să îşi deschidă conturi la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, unde şi CRC deţine un cont. Un client care doreşte să vândă certificate CO2 trebuie să le transfere în contul intermediarului deschis la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, care le transferă apoi în contul CRC. Casa Română de Compensaţie va credita contul intermediarului respectiv cu cantitatea de certificate aferentă care va fi disponibilă pentru vânzare sub forma de contracte CO2 2008 - 2012. Persoanele juridice care doresc să cumpere certificate vor alimenta contul lor de la intermediar cu sumele necesare, iar acesta va transfera sumele respective în contul CRC. Fiecare intermediar va fi limitat în ordinele de cumpărare de suma pe care o deţine în cont la CRC reprezentând valoarea certificatelor. “Comisionul total Sibex şi CRC este de 0,6 lei pe contract (include şi comisionul CNVM de 0,1 lei/contract), adică 0,006 lei pe tona de CO2, acest nivel fiind unul deosebit de avantajos. Spre exemplu, pe Bursa Bluenext din Franţa, care este una din cele mai mari pieţe pentru certificate EUA, comisionul este între 1 şi 2 eurocenţi pe tonă (0,04 - 0,08 lei/tona). Alături de avantajul comisionului scăzut, considerăm că modelul de decontare propus are, faţă de alte modalităţi de comercializare a certificatelor de emisii, avantajele garantării, transparenţei şi vitezei de execuţie”, a mai declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex.