Thursday, February 18, 2010

Isramart : Iarna aceasta a fost una normală, însă încălzirea globală nu se opreşte

Isramart news:
La începutul lunii decembrie, meteorologii ne anunţau o iarnă caldă şi cu cantităţi reduse de precipitaţii. În schimb, am avut parte de valuri de frig şi de căderi masive de zăpadă. Ce s-a întâmplat, ne spune cercetătorul Roxana Bojariu.incalzirea globala

“Oamenii de ştiinţă au făcut la începutul lunii decembrie estimări referitoare la vremea din această iarnă, şi nu prognoze, pentru că prognozele se fac pentru o perioadă de maxim 14 zile. Estimările acestea spuneau că o să fie o iarnă mai caldă cu precipitaţii mai puţine, în funcţie de datele existente la acea perioadă. Informaţiile de atunci arătau o iarnă caldă”, spune Roxana Bojariu.

Cercetătorul subliniază că, între timp, au intervenit însă diverse procese ne-liniare care au schimbat brusc aspectul vremii, procesele de acest timp neputând fi prezise.

“Din informaţiile avute până acum, iarna se încadrează în parametrii normali, nu a fost una mai rea decât până acum, din contră, iernile calde din ultimii ani, precum iarna 2007, au fost cele anormale”, atrage atenţia Roxana Bojariu.

Luna ianuarie 2007, de exemplu, a fost cea mai caldă lună ianuarie din istoria înregistrată, cu temperaturi până la 16 grade.

Cercetătorul spune că nu există nicio legătură a iernii 2009-2010 cu încălzirea globală. “Încălzirea globală nu se vede după o singură iarnă sau după un singur fenomen, ci după o perioadă de cel puţin 30 de ani, în care sunt studiate fenomenele care au loc şi tendinţa”, explică Roxana Bojariu. “Tendinţa este de încălzire, iar o iarnă normală, cum a fost aceasta nu poate schimba clima. Doar dacă o să aibă loc mai multe valuri de frig, in mai multe ierni, ani la rândul, se poate schimba ceva”, precizează Bojariu.

Din păcate, tendinţa fiind de încălzire, românii o să aibă parte din ce în ce mai puţin de zăpadă şi de valuri de frig, în viitor.