Thursday, February 25, 2010

Isramart :Mamuţii energetici naţionali vor face provizioane pentru tranzacţii cu certificate de CO2

Isramart news:
Electra şi Hidroenergetica ar putea fi scutite de impozit pe profitul investit

Electra şi Hidroenergetica vor face provizioane, în perioada 2010-2012, pentru a avea fonduri pentru tranzacţii cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, iar Ministerul Economiei trebuie să aibă în vedere facilităţi fiscale pentru gestionarea acestor instrumente, potrivit unui studiu.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), care a participat şi la elaborarea procesului de restructurare a producţiei de energie care vizează crearea Electra şi Hidroenergetica, printre măsurile potenţiale se numără scutirea de impozit pe profit pentru profitul investit pentu achiziţionarea de certificate de emisii de CO2.
Studiul ia în calcul, totodată, şi crearea unui fond de rezervă în cadrul contractelor reglementate din care să fie acoperite costurile suplimentare generate de tranzacţionarea certificatelor.
Potrivit planului naţional de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, fiecare companie care face parte din cele două societăţi naţionale are un număr anual de certificate pentru perioada 2008-2012. Astfel, Electra are pentru intervalul 2008-2012 un număr de 73,2 milioane de certificate, din care în 2008 a consumat 25,7%, respectiv 18,8 milioane de unităţi. Hidroenergetica a consumat în 2008 un număr de 8,9 milioane de certificate, echivalentul a 19,7% din totalul alocat de 45,1 milioane de unităţi.
Electra este estimată să producă după anul 2013 peste 28.000 GWh pe an, iar Hidroenergetica 24.000 GWh pe an, menţionează sursa citată. Electra va fi formată prin fuziunea Complexurilor Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, două sucursale ale Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Hidroenergetica va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei.
Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantităţilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea să le emită.