Friday, June 18, 2010

Isramart: Suedia ar putea ridica interdictia impusa energiei nucleare

Isra-Mart News:
Parlamentul suedez a dezbatut astazi un proiect de lege care ar ridica interdictia asupra constructiei de reactoare nucleare, potrivit Earth Times.

Energia nucleara acopera in prezent in jur de o jumatate din necesarul tarii. Printr-un referendum din 1980, constructia de noi reactoare a fost interzisa.

Guvernul condus de premierul Fredrik Reinfeldt, ce a ajuns la putere in 2006, a hotarat initial sa mentina interdictia. Presiunea nevoii de surse sigure de energie a facut ca subiectul sa fie redeschis in prezent.

Opozitia formata din social-democrati si partidul ecologistilor a criticat proiectul de lege. “Energia nucleara a devenit mai scumpa, iar proiectele in derulare, ca cele din Finlanda, au fost intarziate”, arata Maria Wetterstrand, membru al Partidului Verde.

Proiectul de lege limiteaza numarul de reactoare nucleare la 10, iar orice reactor nou trebuie construit intr-una din locatiile in care se afla deja unul.

Luni, 50 de membri ai organizatiei Greenpeace au fost arestati dupa ce au trecut de fortele de securitate si au afisat bannere impotriva energiei nucleare la centrala din Forsmark, in nordul Suediei.