Monday, June 14, 2010

Isramart: Inginerie financiara cu certificate de carbon: La CET, gazele poluante miros a milioane de euro

Isramart news:
Managerii societatii de termoficare au reusit sa aproduca" 3 milioane de euro printr-o suspecta inginerie financiara cu certificate de carbon. Acestia au vi

ndut 150 de mii de astfel de certificate catre o firma din Bucuresti. Mai mult, finantistii CET au dat spre administrare, catre aceeasi firma, alte 96 de mii de certificate. Cu banii obtinuti, furnizorul de agent termic bacauan si-a achitat o parte din penalitatile acumulate catre E.ON Gaz.

Un protocol international in baza caruia au fost puse in circulatie certificatele de carbon prevede, in mod expres, ca banii obtinuti din vanzarea acestor instrumente financiare trebuie investiti in tehnologii care sa duca la reducerea drastica a emisiilor poluante. Sefii CET-ului par sa fi descoperit o pusculita profitabila, ansa o pusculita care ar putea ingropa definitiv sperantele de viata ale furnizorului bacauan de agent termic. Povestea antregii acombinatii", in randurile care urmeaza.


In iulie 2009, CET Bacau a vandut catre o firma bucuresteana - KDF Energy - 150 de mii de certificate de carbon. Pentru fiecare certificat vandut, CET a primit 15,05 euro, totalul tranzactiei ridicandu-se la suma de 2,25 milioane de euro. In plus, furnizorul de agent termic a dat in administrare aceleiasi firme alte 96 de mii de certificate. In urma intelegerii, CET a obtinut anca 770 de mii de euro, fiecare certificat dat in administrare catre KDF aducand in conturile furnizorului bacauan cate 8 euro, la un comision de administrare de 3 la suta. Tranzactionarea certificatelor de carbon a ridicat mai multe suspiciuni, in conditiile an care vanzarea lor a fost facuta printr-o procedura netransparenta.

Argumentul invocat de reprezentantii CET este cel putin bizar. Marius Stanila, directorul de vanzari al companiei, a motivat comercializarea certificatelor prin urgenta achitarii unor penalitati catre E.ON Gaz. Intelegerea parafata cu KDF ridica o serie de probleme de natura fiscala, cea mai importanta fiind cea a platii TVA catre statul roman.


Taxa de 400 de mii euro


Tranzactia convenita in iulie de CET si KDF Energy intra sub incidenta prevederilor instituite de Codul Fiscal. Taxa pe valoare adaugata (TVA) care este suportata de CET Bacau in urma intelegerii din vara ajunge la aproximativ 400 de mii de euro. Chestionat pe aceasta tema, Marius Stanila a afirmat ca legislatia romana nu-l obliga sa vanda certificatele pe bursa, chiar daca tranzactia ar fi fost lipsita de TVA.

In primavara lui 2009, Vasile Dragusanu, fostul director al CET Bacau, a vandut 120 de mii de certificate de carbon catre un operator londonez de pe piata de profil. Potrivit afirmatiilor lui Dragusanu, furnizorul bacauan de agent termic primise, la randul sau, o oferta din partea KDF pentru vanzarea certificatelor, insa aceasta a fost declinata de conducerea CET. aCand am vandut cele 120 de mii de certificate, am avut posibilitatea sa le vand celor de la KDF Energy sau celor de la Sempra (o companie din Londra ce apartine lui Royal Bank of Scotland - RBS). Oferta KDF cu TVA era mai buna decat a celor de la RBS. Dupa ce am dat jos TVA-ul, am ajuns la concluzia ca ce oferea Sempra era peste oferta KDF-ului. Prin urmare, am vandut certificatele catre Sempra", a explicat Dragusanu, care a subliniat ca a vandut certificate din economiile facute pe 2008.

Jucatorii de pe piata certificatelor de carbon isi extrag profitul din tranzactionarea pe bursele speciale de carbon a certificatelor de emisii. In urma achizitiei celor 150 de mii de certificate, KDF Energy isi va recupera TVA-ul de la statul roman, ceea ce reprezinta peste 400 de mii de euro. Pe de alta parte, CET Bacau se alege cu o datorie fata de bugetul de stat, rezultata din valoarea TVA.

Marius Stanila a motivat vanzarea certificatelor prin penalitatile presante pe care CET le avea de achitat furnizorului E.ON Gaz. In iulie se apropia termenul de plata a unei rate a datoriilor catre E.ON Gaz. Intelegerea cu E.ON a fost ca daca platim la timp ne sterg 50% din penalitati. Am vandut la KDF, deoarece acestia ne-au platit 2,25 milioane de euro in avans, asa cum am cerut. Le-am vandut ca sa mai supravietuim pana acum. Problema cu TVA-ul este cumva rezolvata. Statul ne-a dat aproape 11 milioane de lei pentru stergerea datoriilor", a spus Stanila.


KDF Energy a crescut ca Fat-Frumos: de 200 de ori antr-un an


KDF Energy este replica economica a lui Fat-Frumos din basme. Compania a luat fiinta an 2002. Mai multe comunicate plasate an presa an ultimele luni atesta ca firma deruleaza operatiuni financiare de zeci de milioane de euro. an septembrie 2009, KDF a deschis o reprezentanta regionala la Atena, prilej cu care oficialii companiei au declarat ca cifra de afaceri pe anul an curs va depasi suma de 200 de milioane de euro. Datele consemnate la Registrul Comertului arata ca antreaga afacere este controlata de o persoana fizica, George Brailoiu. KDF a raportat an 2008 o cifra de afaceri de doar 3,85 de milioane de lei (sub un milion de euro!) si o pierdere neta de 312 mii lei (peste 3 miliarde de lei vechi). Mai mult, bilantul aferent anului 2008 arata ca firma e inglodata in pasive. Cuantumul datoriilor depaseste suma de 2, 65 milioane lei, in timp ce cheltuielile sar de 4,32 de milioane lei. Necosmetizat, bilantul KDF vorbeste de la sine.


Miliarde date pe mana clientilor politici


Potrivit directorului Marius Stanila, pasivele CET Bacau sunt cauzate, intr-o proportie covarsitoare, de reteaua secundara precara pe care se inregistreaza pierderi de peste 35 la suta. Reteaua este proprietatea Consiliului Local, iar in ultimii sase ani de zile tevile si conductele ambatranite nu au cunoscut nici macar o palida cosmetizare. Printr-un proiect demarat an ceasul al doisprezecelea, municipalitatea si-a propus sa modernizeze traseele secundare. Mai multe lucrari au fost date pe mana unor clienti politici. Firme din Roman, apartinand grupului de interese din jurul lui Dorinel Ursarescu, seful PNL Neamt, au castigat licitatia privind modernizarea retelei aferente Punctului Termic (PT) 33 (an valoare de 17 miliarde de lei). an municipiul Bacau exista 56 de PT, care totalizeaza peste 300 de kilometri de retele secundare (aproximativ 6 kilometri pentru fiecare punct termic). Deocamdata doar doua astfel de retele se afla an lucru. Pentru finalizarea programului, Primaria are nevoie de cel putin 40 de milioane de euro. aCET-ul nu are pierderi. Noi ar trebui sa fim responsabili doar de agentul termic care iese din fabrica. Restul este al Consiliului Local. Acolo sunt pierderile, in retelele secundare", afirma Marius Stanila.


Camera de Conturi - atributii limitate


Reprezentantii Camerei de Conturi Bacau au refuzat sa faca comentarii asupra oportunitatii vanzarii certificatelor de emisii de CO2 la CET. Potrivit noii legi care reglementeaza activitatea Curtii de Conturi - aregina institutiilor de control", specialistii de la Curte sunt in primul rand auditori, cu atributii limitate. aIn urma controlului, a auditului pe care il efectuam la toate institutiile statului, ordonatoare de credit, realizam un raport si propunem ordonatorului de credit remedierea deficientelor. Daca acesta nu-si face treaba, atunci este sesizata instanta", afirma conducerea Curtii de Conturi. In aceasta perioada, specialistii Camerei de Conturi efectueaza verificari la Primaria Bacau. Rezultatele acestui control si eventualele probleme constatate ar putea deveni publice abia peste un an.


Sibex va reglementa piata de certificate CO2


Piata certificatelor de emisii de CO2 este inca necoapta. Acest lucru favorizeaza intermediarii, dar si posibilele acte de coruptie si evaziune ce ar putea aparea la tranzactii. SIBEX, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, a semnat recent un contract prin care certificatul de emisii de CO2 este echivalat unui instrument financiar. Certificatele sunt valori mobiliare, asa cum prevede legislatia CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare). aCertificatele de emisii de CO2, ca instrumente derivate, ar fi neplatitoare de TVA si se vor putea tranzactiona pe piata interna. Sibex este pregatit sa dezvolte aceasta piata, eliminand astfel (prin instrumentele derivate) tranzactiile obisnuite unde apar intermediarii, care speculeaza preturile", a declarat Darius Cipariu, directorul adjunct al SIBEX.

Impunerea instrumentelor derivate va conduce la eliminarea coruptiei, prin aplicarea unor principii unitare de piata, unde tranzactiile obisnuite, directe, nu-si mai au locul.


Iarna nu-i ca vara


Honoriu Pitaru, directorul Romanian Energy Policy Association, expert al pietei de energie, care a monitorizat si realizarea Grupului de Cogenerare de la CET Bacau, dar si alte proiecte internationale de anvergura, a ridicat problema oportunitatii vanzarii certificatelor de CO2 pe piata interna. aIn mod normal, CET Bacau trebuia sa faca o selectie de oferte prin care sa delege un broker. In acest caz, trebuie vazut contractul si prevederile legate de TVA. Pe de alta, in sensul in care functioneaza pe piata energiei aceste certificate, cel mai bun moment pentru vanzarea certificatelor este iarna. Apoi broker-ul alege oportunitatile de moment, cand este cerere si pret bun", a declarat Pitaru.


Ce sunt certificatele de carbon?


Certificatele de emisii de gaze de sera (n.r. - cunoscute sub denumirea generica de certificate de carbon) sunt instrumente financiare utilizate de catre Uniunea Europeana an cadrul politicilor referitoare la schimbarile climatice. Certifictale sunt folosite an scopul prevenirii si controlului integrat al emisiilor poluante.

Ele au intrat an circulatie an urma parafarii Protocolului de la Kyoto de catre 183 de state din lume, printre care si Romania. Protocolul a intrat efectiv an vigoare ancepand cu data de 16 februarie 2005, desi fusese convenit an decembrie 1997.

Romania a intrat an schema de alocare a certificatelor de carbon odata cu intrarea an Uniunea Europeana, an 2007. Creditele de carbon, cum mai sunt cunoscute aceste instrumente financiare, au fost alocate statului roman an intervalul 2008-2012.

Un certificat echivaleaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon (CO2). an baza sistemului de alocare a certificatelor, Romania a primit pentru perioada 2008-2012 aproximativ 350 de milioane de astfel de instrumente financiare, reprezentand aproape 70 de milioane de certificate anual (n.r. - conform Protocolului de la Kyoto, Romania are dreptul la 350 de milioane de tone de emisii poluante). Valoarea unui certificat de carbon este variabila, instrumentele financiare fiind tranzactionate doar pe 4 burse internationale. an Romania, tranzactiile cu astfel de certificate nu sunt suficient reglementate, astfel ancat an jurul pietei nou-formate colcaie diverse firme apartinand abaietilor destepti" ce acapuseaza" sistemul energetic national.


E.ON Gaz confirma dezastrul: 27 octombrie - ziua cand ingheata CET


CET Bacau a acumulat datorii restante semnificative fata de E.ON Gaz Romania, ca urmare a neachitarii contravalorii gazelor naturale consumate si a antarzierilor la plata facturilor. Situatia dezastruasa de la CET Bacau, datorata acumularii datoriilor ne este confirmata oficial de reprezentantii E.ON Gaz. aan prezent, valoarea datoriilor CET Bacau se ridica la aproximativ 13,5 milioane de lei, an cea mai mare parte din aceasta suma reprezentand penalitati pentru antarzierea la plata facturilor de gaze naturale. Compania noastra a notificat recent CET Bacau, cu privire la ancalcarea prevederilor din acordul de esalonare si asupra faptului ca risca sistarea gazelor naturale", se arata in comunicatul E.ON Gaz. aIn data de 25 septembrie am avut rata la E.ON Gaz, de 20 de miliarde de lei. De pe 27 octombrie sisteaza gazul. Vom incerca sa gasim resurse financiare din vanzarea de energie electrica pentru a achita factura", a afirmat Marius Stanila (foto), director de vanzari la societatea de termoficare.

CET Bacau are datorii importante si la bugetul statului. Potrivit ultimei situatii postate pe site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la finalul celui de-al doilea trimestru, CET SA inregistra datorii de peste 13,3 milioane de lei, din care TVA era 4,9 milioane de lei. Potrivit aceleasi situatii, la CET SA au fost demarate procedurile de executare silita. Din totalul datoriilor, valoarea penalitatilor si a dobanzilor depasea 3,7 milioane de lei.