Monday, June 21, 2010

Isramart: Banii obtinuti din vanzarea de certificate de emisii de CO2 vor fi folositi pentru reabilitarea unitatilor energetice

Isra-Mart news:
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a reintrodus in dezbatere publica proiectul de Hotareare de Guvern privind initierea si dezvoltarea schemelor de investitii verzi. Acesta este, practic, cadrul legislativ care permite finantarea unor proiecte din sumele obtinute in urma vanzarii surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). O parte din bani va fi folosita pentru centralele termice de cogenerare si pentru reabilitarea grupurilor energetice.

Valorificarea pe piata internationala a surplusului certificate va fi facuta de Ministerul Economiei in colaborare cu Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor si Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit estimarilor, Romania ar putea obtine circa 2 miliarde de euro din vazarea certificatelor.

* "Se poate aprecia ca Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor de 60.000.000 t CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Avand-se in vedere faptul ca in prezent piata de AAU-uri indica preturi intre 4-8 € pentru 1 tona CO2 echivalent, venitul total la bugetul de stat obtinut reprezinta circa 1.000 mil. ero – 2.000 mil. euro", se arata in nota de fundamentare. Acestea sunt sumele minime care pot fi obtinute. In cazul in care ar fi vandut tot surplusul, statul ar putea obtine mult mai mult. Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU-uri care se comercializeaza este de maxim 300.000.000 de unitati. AAU-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, recent, ca Japonia si Spania sunt interesate de certificatele de emisii de carbon detinute de Romania.


Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice – energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.