Thursday, June 24, 2010

Isramart: UE someaza Romania sa reduca poluarea atmosferica

Isra-Mart news:

Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei, Belgiei si Greciei sa implementeze legislatia UE pentru calitatea aerului in privinta particulelor de materie. Cele trei tari nu au reusit sa controleze pana acum excesul de substante poluante cunoscute ca PM10 (pulberi in suspensie cu un diametru mai mic de 10 microni) si au doua luni la dispozitie pentru a se conforma legislatiei.

Cerinta este formulata intr-un aviz motivat, o etapa juridica a procedurii de infringement.

Directiva europeana 2008/50/EC limiteaza concentratia anuala de particule de materie la 40 de micrograme pe metrul cub (μg/m3), iar concentratia zilnica la 50 de micrograme. Ea nu trebuie depasita in mai mult de 35 de zile pe an. Tarile pot cere sa fie scutite de aceste restrictii in cazul in care pot demonstra ca au initiat pasii necesari pentru a atinge tinta pana in iunie 2011.

Proiect incomplet

Dupa ce Uniunea Europeana a initiat procedura de infringement, Romania a depus o cerere de amanare, ce se afla inca in curs de aprobare la Comisia Europeana. Cateva regiuni in care s-au inregistrat depasiri ale concentratiei de PM10 nu au fost incluse in proiectul depus de tara noastra, motiv pentru care CE a decis sa trimita Romaniei inca o solicitare de a implementa legislatia europeana.

Particulele de materie se afla mai ales in emisiile din trafic, industriale si in cele care provin din sistemele de incalzire. Ele pot provoca boli cardiovasculare, astm, cancer de plamani si deces prematur.