Wednesday, June 30, 2010

Isra-Mart srl: CNVM vrea o piata secundara pentru certificatele de CO2

Isra-Mart srl:
CNVM sustine ca o piata secundara reglementata pentru tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera va diversifica piata de capital si va oferi o protectie ridicata investitorilor, dar unii operatori nu au inteles inca beneficiile acestei masuri, anunta Mediafax.

"Avantajele tranzactionarii certificatelor de emisii de gaze, cu efect de sera, pe piata de capital pot asigura o protectie ridicata a investitorilor, dar si o eficienta si transparenta in tranzactionarea instrumentelor financiare", a declarat Radu Toia, directorul general al CNVM, la un seminar privind tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera la Bursa.

Punctul de vedere al CNVM a fost impartasit si de directorul general al BVB, Anca Dumitru.

"Avantajele utilizarii unei piete reglementate reprezinta in viziunea noastra o solutie care ar trebui sa nu limiteze nici drepturile operatorilor si nici pe cele ale investitorilor. Astfel, crearea unei piete secundare va asigura pe langa transparenta si eficienta posibilitatea formarii unui pret de referinta pentru aceste certificate", a spus Dumitru.

Operatorii de instalatii poluante prezenti la seminar au declarat ca in prezent ei urmaresc valoarea acestor contracte pe platformele straine si ca ar fi benefica o piata reglementata si in Romania, numai ca doresc clarificari referitoare la inregistrarea acestor certificate, ori valori mobiliare, cum spune CNVM, ori marfuri, asa cum sunt catalogate de Ministerul de Finante si de Ministerul Economiei.

"De doi ani avem surplus de certificate, deoarece am redus productia de la inceputul crizei. Titlurile le comercializam pe Bluenext si Climex, dupa ce am fost contactati de peste 22 de intermediari. In prezent avem un contract cadru, iar vanzarea o facem la pretul stabilit de noi. De asemenea, avantajul este ca nu platim comisioane de tranzactionare si nu avem nici grija TVA", a declarat un reprezentant al Oltchim.

Un director al Complexului Energetic Rovinari a afirmat ca societatile de brokeraj indreapta compania catre pietele mari, iar in urma acestui seminar nu s-a lamurit cu privire la beneficiile unei piete reglementate la Bucuresti.

"Vrem sa reglementam o piata cu costuri mai mici decat alte piete", a completat Toia.

Reprezentantii CNVM au mentionat ca aceasta masura va preveni manipularea pietei si evitarea unor practici frauduloase, intermediarii urmand sa respecte legislatia europeana, care are reguli stricte de raportare. Participantii la aceste piete secundare nu vor putea sa creasca oferta de certificate, ca raspuns la efectuarea de operatiuni la un pret ridicat, si nici sa urce cererea peste un anumit nivel.

De asemenea, membrii autoritatii pietei de capital sustin ca aceste drepturi pot trece de la vanzator la cumparatorul final "prin mii de maini".
"Noi ne referim la piata secundara, dar operatorii pot tranzactiona liber. Intrebarea este ce se va intampla ulterior cu aceste certificate dupa ce pleaca de la operatorul vanzator, pentru ca intermediarii nu sunt reglementati de nimeni", a declarat Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM.

Comisarul CNVM a mai spus ca unele tari considera aceste certificate marfuri, altele instrumente financiare, iar comisia ia masuri pentru transparenta acestor tranzactii.

"Problema principala a pietei este lichiditatea, iar mutarea administrativa de lichiditate dintr-un loc intr-altul este o crima. Trebuie gasita posibilitatea tranzactionarii pe piata de capital a acestor titluri, dar lasati-ne sa respiram si pe noi si pe operatorii de instalatii", a spus Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM).

Stoica a mai mentionat ca interesul este in crestere pentru aceste titluri, iar BRM a intermediat in aprilie tranzactii cu certificate CO2 echivalente cu 5% din plafonul national.

"Conditia necesara pentru dezvoltarea pietei este ca problema legata de TVA sa dispara, dar asta inseamna calificarea acestor titluri ca valori mobiliare sau instrumente financiare", a declarat directorul general adjunct al Sibex, Darius Cipariu.

El a mai spus ca aceste certificate nu ar trebui tranzactionate doar pe pietele de capital dar inregistrarea acestora ca valori mobiliare ar oferi intermediarilor o noua nisa de explorat.

De asemenea, Comisia Europeana exploreaza in prezent doua optiuni pentru reglementarea acestot tranzactii, avand in vedere cazurile de tzranzactionare frauduloasa idendificate pe pietele secundare spot. Prima ar fi reglementarea printr-un regim special, pietele spot pentru certificate, si a doua sa clasifice titlurile ca instrumente financiare si sa reglementeze tranzactiile in calitate de valori mobliare, si nu doar ca instrumente derivate.

Comitetul European al Reglementatorilor de Valori Mobiliare a primit recent cateva pozitii ale autoritatilor pietelor de capital membre referitoare la extinderea responsabilitatilor acestora cu privire la supravegherea licitatiilor de certificatelor, iar Germania, Franta si Marea Britanie au fost printre statele care au fost de acord cu aceste propuneri.

Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzactionate ca activ suport din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenta la o zi si livrare fizica in ziua urmatoare.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita. Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasa valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.