Thursday, June 24, 2010

Isramart: CM 2010 emite la fel de multe emisii de CO2 ca un miliard de cheeseburgeri

Isra-Mart news:
Dacă credeaţi că vuvuzela sunt cele mai rele lucuri ale Campionatului Mondial de Fotbal 2010, vă înşelaţi. Amprenta de carbon a evenimentului este de-a dreptul înspăimântătoare.

Potrivit unui studiu realizat de ambasada Norvegiei şi de guvernul Africii de Sud în ajunul campionatului, CM de anul acesta va emite 2.753.251 de tone de dioxid de carbon în atmosferă, adică echivalentul CO2 eliminat de un milion de maşini timp de 1 an şi de şase ori mai mult decât CM de acum 4 ani!

Câţiva factori ai CM 2010 din Africa de Sud au dus la o amprentă de carbon mult mai mare ca în anii trecuţi. Mai mulţi oameni au sosit la CM cu zboruri internaţionale, faţă de cei care au utilizat trenul sau maşina, cum a fost în cazul cupei de la Berlin, din 2006.

Raportul norvegian estimează că emisiile totale ale transportului vor atinge 1.856.589 tone.

Potrivit studiului, alte 15.390 de tone de CO2 sunt cauzate de construirea infrastructurii pentru CM.
Africa de Sud nu avea suficiente stadioane, aşa că au construit unele noi, cu un cost mare asupra mediului.
Pentru realizarea unei tone de ciment, este emisă o tonă de dioxid de carbon.

Africa de Sud de bazează pe cărbuni pentru energia electrică, iar acest lucru duce la emiterea a 340.128 de tone de CO2 doar pentru turiştii veniţi la CM.

Campionatul va emite la fel de mult CO2 precum 6000 de zboruri ale navetelor spaţiale sau precum prepararea a 1 milion de cheezburgeri.

Totuşi, Africa de Sud a luat câteva măsuri pentru reducerea amprentei de CO2 a CM. Pentru început, a fost construită o reţea de trenuri pentru ca turiştii să se poată mişca mai uşor la meciuri, reducând emisiile din trafic.

Guvernul plănuieşte, de asemenea, să planteze câteva sute de mii de copaci în zonele urbane din ţară, pentru a compensa CO2-ul emis.