Monday, June 21, 2010

Isramart: CNVM: Poluatorii pot tranzacţiona certificatele de CO2 în afara pieţei de capital

Isra-Mart news:
Poluatorii pot tranzacţiona certificatele CO2 în afara pieţei de capital, însă investitorii sunt obligaţi să realizeze aceste transferuri în România numai prin intermediul bursei, potrivit CNVM, care menţionează că astfel nu vor mai fi efectuate operaţiuni de intermediarii nesupravegheaţi.
„Operatorii români de instalaţii aflaţi sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pot efectua tranzacţii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu, fără utilizarea intermediarilor spe­cifici pieţei de capital, în condiţiile în care contrapărţile sunt operatori români sau străini. Orice tranzacţionare ulterioară a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către alte persoane decât operatorii de instalaţii intră sub incidenţa Legii nr.297/2004 (legea care reglementează piaţa de capital - n.r.). Astfel, investitorii pot tranzacţiona aceste certi­ficate prin intermediul unei pieţe reglementate sau al unui sistem alter­nativ de tranzacţionare din România, cu utilizarea interme­diarilor specifici pieţei de capital”, se spune într-un comu­­nicat al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Totodată, Comisia menţionează că nu interzice operatorilor de instalaţii să cumpere, pentru activitatea de producţie, sau să vândă, în cazul în care au mai multe certificate decât necesare, cantitatea suplimentară alocată prin planul naţional de alocare, pe pieţele din afara României, fără să apeleze la serviciile brokerilor.