Monday, November 30, 2009

Isramart : UE exercită presiuni asupra Chinei privind clima, Beijingul îşi apără dezvoltarea

Isramart news:

Uniunea Europeană a cerut luni Chinei să joace un rol de lider privind schimbarea climatică, cu o săptămână înainte de conferinţa de la Copenhaga, dar Beijingul a răspuns că "eforturile sale enorme" nu pot fi făcute în detrimentul dezvoltării, relatează AFP.

Imaginea 1/1

"Provocarea climei (...) nu poate fi înfruntată fără ca China să îşi asume un rol de lider şi să îşi (accepte - n.red.) responsabilitatea", a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, după un summit chinezo-european organizat la Nankin (estul ţării).

"Contribuţiile mondiale puse pe masă pentru reducerea (emisiilor - n.red.) nu sunt suficiente" pentru a limita creşterea temperaturii la două grade, a declarat el, subliniind că "trebuie făcute mai multe".

Reinfeldt s-a exprimat în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul chinez Wen Jiabao şi cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, după un summit scurt dominat de climă, cu o săptămână înainte de începerea conferinţei ONU de la Copenhaga (7-18 decembrie).

Salutând eforturile Chinei, ţara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, Reinfeldt a explicat că europenii au pus unele întrebări. "Ce înseamnă acest lucru pentru situaţia actuală? Care sunt măsurile luate de economia chineză pentru a răspunde acestor obiective?", a explicat el.

"Atingerea unui obiectiv va necesita eforturi enorme şi marchează o contribuţie majoră la eforturile mondiale", a replicat premierul chinez.

"China a decis să facă să progreseze conferinţa în direcţia bună", a dat asigurări Wen, care va merge personal în capitala daneză. "Cheia succesului va fi urmarea principiului responsabilităţilor comune, dar diferenţiate", a mai spus el.

Economiile emergente, în frunte cu China, apreciază că schimbarea climatică este treaba tuturor, dar ţările industrializate sunt responsabile într-o măsură mai mare şi trebuie să îşi asume aceste responsabilităţi istorice. De asemenea, ele aşteaptă din partea ţărilor dezvoltate o susţinere financiară pentru a le ajuta să se adapteze mai bine schimbării climatice.

În aceste condiţii, Wen Jiabao şi-a exprimat speranţa că "Uniunea Europeană îşi va lua angajamentul privind transferuri de tehnologie" pentru a favoriza economia verde.

Unul dintre cele cinci acorduri semnate luni între China şi UE se referă la un protocol de acord privind un proiect comun de "cărbune curat".

China a anunţat pentru prima dată săptămâna trecută obiective clare privind controlul emisiilor, luându-şi angajamentul să reducă raportul dintre emisiile de dioxid de carbon şi unitatea de PIB cu 40%-45% în 2020, faţă de nivelul din 2005.

"China este o ţară în dezvoltare, care se află într-un stadiu-cheie al industrializării şi urbanizării", a spus Wen, subliniind că, în ceea ce priveşte emisiile pe cap de locuitor, această ţară de 1,3 miliarde de locuitori "rămâne mult în urma ţărilor dezvoltate".