Tuesday, November 24, 2009

Isramart : Azomures, amendat dupa trei zile de poluare a aerului

Isramart news:
ombinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures a fost amendat de Garda de Mediu, dupa ce Agentia de Protectia Mediului (APM) a constatat depasiri ale concentratiei maxim admise pentru amoniac in aer, in ultimele trei zile, informeaza Mediafax.

Comisarul de mediu Dana Burdeti a declarat luni ca pentru poluarea din ultimele trei zile Garda de Mediu Mures a decis sanctionarea contraventionala a combinatului producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures cu 80.000 de lei.

"Am fost instiintati de Agentia de Protectie a Mediului cu privire la existenta unor depasiri ale amoniacului in aerul atmosferic din municipiul Targu Mures. Singura sursa de emisii de amoniac fiind SC Azomures SA, in 23 noiembrie am efectuat un control la aceasta unitate. Am aplicat o sanctiune contraventionala in cuantum de 80.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei integrate de mediu a agentului economic”, a declarat Burdeti.

Aceasta a adaugat ca procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei intocmit de Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Mures a fost semnat cu obiectiuni de conducerea Azomures.

"Conducerea societatii a semnat procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, insa cu obiectiuni. Dansii nu recunosc ca reale rezultatele monitorizarii efectuate de Agentia de Protectia Mediului Mures si implicit poluarea produsa in municipiul Targu Mures de catre dansii. Motivul este ca laboratorul APM nu este acreditat, dar legislatia de mediu in vigoare nu presupune ca obligatorie acreditarea laboratorului, ci exista doar o recomandare de acreditare. Vor contesta procesul-verbal in instanta", a mai spus Burdeti.

Potrivit acesteia, in acest an, Garda de Mediu Mures a amendat in doua randuri combinatul Azomures, pentru poluare cu amoniac. Cele doua amenzi contraventionale, una de 50.000 de lei si una de 20.000 de lei, au fost contestate in instanta de conducerea combinatului.

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Mures a constatat depasiri ale concentratiei maxim admise pentru amoniac in aerul respirabil, de sambata pana luni, la Targu Mures, motiv pentru care a cerut Azomures sa ia de urgenta masuri pentru reducerea emisiilor de amoniac in atmosfera.

Din datele facute publice de APM Mures, sambata au fost depasite concentratiile maxim admise, pentru probe medii de 30 minute, in intervalulorar 19.00-20.00, iar duminica a fost depasita concentratia zilnica maxim admisa pentru amoniac in aerul respirabil, concentratia masurata pe proba medie zilnica fiind de 0,254 miligrame pe metru cub, fata de 0,1 concentratia maxim admisa.

In aceeasi zi, in intervalul orar 14.30-24.00 au fost depasite concentratiile maxim admise pentru toate intervalele de 30 minute din aceasta perioada. Valoarea maxima masurata a fost de 1,38 miligrame/metru cub si a fost inregistrata in intervalul orar 15.00-15.30. Luni, de la miezul noptii pana la ora 01.30, au fost depasite concentratiile maxim admise pentru toate intervalele de 30 minute din aceasta perioada, masuratorile fiind efectuate la sediul institutiei.