Friday, November 27, 2009

Isramart : România va plăti 6,1 miliarde euro pentru angajamentele de mediu

Isramart news:
Banca Mondială estimează la 6,1 miliarde euro costul pe care România îl va suporta până în 2015 pentru conformarea la angajamentele de mediu ale Uniunii Europene şi la 12,5 miliarde euro până în 2020, potrivit unui raport realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi publicat în urmă cu două zile.
“Până în prezent, România nu a avut politici şi poziţii coerente în UE (…). Dar ţintele asumate de UE ni se vor aplica şi nouă, iar strategia 20-20-20 a UE (conţinând şi anumite ţinte de reducere a emisiilor până în 2020 la care UE s-a angajat unilateral, indiferent de decizia de la Copenhaga) implică deja costuri pentru România. Banca Mondială estimează costul pe care îl va suporta România pentru a fi în conformitate cu angajamentele luate de UE la 12,5 miliarde euro până în 2020 (6,1 miliarde euro până în 2015)”, se arată în raportul CRPE.
Potrivit documentului, contribuţia României la obiectivele generale ale UE ar consta în creşterea cotei energiei regenerabile, precum şi în proiecte de eficienţă energetică în clădiri rezidenţiale, în industrie şi transport.
Raportul avertizează şi că unele dintre unităţile de generare de energie electrică vor trebui să fie închise treptat din cauza emisiilor de oxizi de azot (NOx) şi dioxid de sulf (SO2), dacă nu vor fi făcute investiţii pentru ca acestea să funcţioneze “curat”, şi vor trebui să plătească pentru emisiile suplimentare de CO2.
Principala cauză a întârzierilor în investiţiile de “curăţare” a energiei produse de aceste unităţi ţine de lipsa banilor pentru a efectua aceste investiţii costisitoare, deoarece valoarea totală a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, în timp ce investiţiile necesare în producţia de energie electrică ar fi de până la 35 miliarde euro în următorii 10 ani, doar pentru a aduce generarea de energie termică la standardele de eficienţă şi emisie internaţionale.